Pääkirjoitus: Am­mat­ti­lii­tot pu­ris­te­le­vat hal­li­tus­ta vielä lempein ottein – mutta tuskin pitkään

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Torihotelli: Kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Pirjo Sirviö yritti estää to­ri­ho­tel­lin kah­des­ti mutta epä­on­nis­tui

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Metsä Fibre laski Kemin bio­tuo­te­teh­taan luovan 2500 työ­paik­kaa, tuore sel­vi­tys arvioi mää­räk­si 4300

Rambollin arvio on suurempi, sillä mallinnuksessa on arvioitu laajemmin tehtaan heijastusvaikutuksia.

Tasan vuosi sitten otetussa valokuvassa näkyy Pajusaaren tehdasalue Kurimonhaaran takana. Uusi biotuotetehtas on rakenteilla kuvan taka-alalla vasemmalla häämöttävälle alueelle.
Tasan vuosi sitten otetussa valokuvassa näkyy Pajusaaren tehdasalue Kurimonhaaran takana. Uusi biotuotetehtas on rakenteilla kuvan taka-alalla vasemmalla häämöttävälle alueelle.
Kuva: Anssi Jokiranta / arkisto

Metsä Fibren biotuotetehtaan työllistävä vaikutus voi olla kaikkinensa jopa 4 300 henkilötyövuotta sitten, kun rakennusvaihe on ohi ja tehdas käy Kemissä suunnitellusti. Näin arvioidaan Rambollin hiljattain julkistetussa selvityksessä.

Metsä Fibre on itse arvioinut, että tehdas työllistää valmistuttuaan Suomessa ”suorassa arvoketjussaan” noin 2 500 henkilöä, joka on 1 500 enemmän kuin vanhan tehtaan aikana.

– Meidän mallinnuksessamme katsottiin laajemmin taloudellisia vaikutuksia itse investoinnin ulkopuolelta, Rambollin asiantuntija Heikki Savikko selittää eroa.

Eniten eroa näyttäisi syntyvän siitä, että Rambollin mallinnukseen sisältyvät kulutuksen kerrannaisvaikutukset. Termi kuvaa sitä, miten kulutus kasvaa palkanmaksun lisääntyessä, ja miten se puolestaan luo uusia työpaikkoja ja vilkastuttaa taloutta.

Rambollin selvityksen mukaan nämä suoran arvoketjun ulkopuolelle sijoittuvat vaikutukset voivat luoda yhteensä useita satoja uusia työpaikkoja Suomeen.

– Kyse on siitä, miten alihankintaketjuissa maksettuja palkkoja ja korvauksia kulutetaan esimerkiksi ruokaan, muihin hyödykkeisiin, kulttuuriin, tai laitetaan säästöön, Savikko havainnollistaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.