Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

Uusi luontomedia: Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le

Media: Biden ju­lis­ta­mas­sa uusia mää­räyk­siä ase­vä­ki­val­lan hil­lit­se­mi­sek­si Yh­dys­val­lois­sa

Washington
Presidentti Joe Biden on kiristämässä asemääräyksiä.
Presidentti Joe Biden on kiristämässä asemääräyksiä.
Kuva: Leigh Vogel / POOL

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on julistamassa uusia määräyksiä, joiden tavoitteena on hillitä maan aseväkivaltaa, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Politiikan lehdet Politico ja Hill kertovat, että presidentin toimeenpanomääräykset kiristävät tietyntyyppisten aseiden kauppaan liittyvää sääntelyä.

Politicon mukaan tähtäimessä olisivat erityisesti niin kutsutut aaveaseet (engl. ghost guns). Termillä tarkoitetaan kotikutoisia ampuma-aseita, jotka on valmistettu erillisistä osista ja joilla ei ole valmistajan sarjanumeroa. Viranomaiset eivät voi jäljittää tällaisia aseita rikostutkinnoissa.

Politicolle puhuneiden lähteiden mukaan presidentin määräyksen myötä aaveaseiden rakennusosien ostajilta edellytettäisiin jatkossa taustatarkastuksia.

Muiden mahdollisten määräysten sisällöstä ei ole vielä varmuutta. Etukäteen on spekuloitu esimerkiksi sillä, että presidentin määräyksillä voitaisiin rajoittaa muun muassa parisuhdeväkivallasta tuomittujen mahdollisuuksia ampuma-aseiden hankintaan.

Vaalikampanjansa aikana Biden lupasi puuttua aseväkivallan ongelmaan heti ensimmäisenä päivänään virassa. Presidenttiä toimettomuudesta arvostelleet turhautuivat entisestään, kun Yhdysvalloissa koettiin Bidenin kaudella jälleen uusia joukkoampumisia Coloradossa, Georgiassa ja Kaliforniassa.