Ihmiset: Kem­pe­le­läi­sen bus­si­kus­kin Veijo Saa­ri­kos­ken po­si­tii­vi­suus toi kutsun Linnan juhliin

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Martti Ah­ti­saa­ren osaa­mi­sel­le olisi käyttöä tässä ajassa

10.11.2023 haudattiin presidentti Martti Ahtisaari Helsingin Hietaniemen hautausmaalle valtiolliseen muistolehtoon. Hän sai eläessään paljon aikaan synnyttääkseen Namibian sekä Kosovon valtion ja tunnustaen näiden valtioiden itsenäisyyden. Edesmennyt presidentti Martti Ahtisaari oli myös Namibian kunniankansalainen.

On hienoa, että presidentti Martti Ahtisaari oli eläessään jatkanut sodanjälkeisen puolustusministerin, sosialidemokraattisen ministerin Yrjö Kallisen perintöä. Molemmathan olivat vahvasti oululaisia merkkihenkilöitä, vaikka presidentti Martti Ahtisaari Kuopiosta lähtöisin.

Yrjö Kallinenhan kuului sisällissodan aikaan Oulussa rautatieläisten järjestyskaartiin, joka lähti etelästä tulevaa asejunaa vastaan neuvottelemaan siitä, ettei tulta avattaisi vastapuolta kohtaan. Yrjö Kallinen silti joutui kärsimään rangaistustaan punaisten puolella vankileirillä, ja vältti kuolemantuomion rauhanvälitystaitojensa ansiosta.

Martti Ahtisaaren perinnöksi jäi rauhansovittamisen osaamisen välittäminen muun muassa hänen perustamansa CMI-rauhanjärjestön kautta. Ennen kaikkea Ahtisaaren osaaminen olisi tullut tähän aikaan käyttöön, kun sota Gazassa sekä Ukrainassa riehuu ihmishenkiä säästelemättä.

Nyt rauhansovittamisen osaaminen viritetään muille valtiollisille toimijoille, eikä ole ollenkaan varmaa mikä on lopputulos. Säilyttävätkö valtiot oman päätöksentekokykynsä ja rauha palaa näiden valtioiden rajojen sisälle?

Sami KorkiakoskiRovaniemi