Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Mar­ja-alan ih­mis­kaup­pa­epäi­ly on laa­jen­tu­nut Po­la­ri­can lisäksi toiseen suo­ma­lais­yri­tyk­seen – poliisi on tehnyt et­sin­tö­jä Thai­maas­sa

Marjanpoiminta-alaan liittyvässä ihmiskauppatutkinnassa on tullut ilmi toistakin suomalaista alan yritystä koskeva ihmiskauppaepäily. Kuvituskuva.
Marjanpoiminta-alaan liittyvässä ihmiskauppatutkinnassa on tullut ilmi toistakin suomalaista alan yritystä koskeva ihmiskauppaepäily. Kuvituskuva.
Kuva: Iiro Kerkelä

Poliisilla on useampia uusia epäiltyjä marja-alan thaimaalaisiin poimijoihin liittyvässä ihmiskauppatutkinnassa.

Ihmiskauppaepäilyjen keskiössä on ollut sekä pohjoissuomalainen Polarica Marjahankinta Oy että thaimaalainen poimijoita rekrytoiva yritys. Poliisin mukaan tutkintaan on tullut mukaan myös toinen suomalainen marja-alan yritys.

Tapauksessa on epäilty kahta henkilöä törkeästä ihmiskaupasta. Toinen heistä on Polarica Marjahankinta Oy:n entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo.

Nyt tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista kertoo, että törkeästä ihmiskaupasta epäillään myös muita henkilöitä.

Poliisi on pyytänyt virka-apua Thaimaasta esitutkintaan liittyen. KRP:n tiedotteessa kerrotaan, että Thaimaan poliisin erikoistutkintayksikkö teki Bangkokissa paikanetsinnän ja kotietsintöjä 9.–14. joulukuuta. Etsinnät tehtiin yhteistyössä keskusrikospoliisin rikostutkijoiden kanssa.

Mäntyniemen mukaan tutkinta on edennyt hyvin, mutta se tulee jatkumaan vielä pitkään. Kyseessä on poliisin mukaan laaja kokonaisuus.

Tutkinnanjohtaja, kapteeni Janne Kyllönen Rajavartiolaitoksesta kertoo, että tapauksen asianomistajien määrä on huomattavan suuri. Asianomistajien tai epäiltyjen määrää ei kuitenkaan avata tarkemmin tutkinnallisista syistä.

Koko tapausta on tutkittu törkeänä ihmiskauppana, törkeänä lahjuksen ottamisena ja törkeänä virka-aseman väärinkäyttönä. Törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä epäiltynä työ- ja elinkeinoministeriön hallintoneuvos Olli Sorainen. Hän oli aiemmin syksyllä vangittuna, mutta hänet vapautettiin lyhyen tutkintavankeuden jälkeen.

Tällä hetkellä tapauksessa on vangittuna yksi henkilö törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä. Yksi törkeästä ihmiskaupasta epäilty on vapautettu tutkintavankeudesta, mutta hänet määrättiin vapauduttuaan matkustuskieltoon.

Esitutkinnan uusista käänteistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.