Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Maria Vei­to­lal­la 14 uutta yö­ky­lä­paik­kaa – yksi vie­rai­lu nousee aiem­mil­ta kau­sil­ta ylitse muiden

Kauden avausjaksossa Maria Veitola ja kirjailija Tuomas Kyrö lähtevät yökylään Kyrön lapsuuden maisemiin. He muistelevat, millaista oli olla nuori 1980-luvulla.
Kauden avausjaksossa Maria Veitola ja kirjailija Tuomas Kyrö lähtevät yökylään Kyrön lapsuuden maisemiin. He muistelevat, millaista oli olla nuori 1980-luvulla.
Kuva: Timo Pyykko

Jos ilmassa on jännittyneisyyttä kuvausryhmän pelmahtaessa paikalle, Maria Veitola on huomannut hyvän keinon rikkoa jäätä.

– Kuvausten alkamista pitää monesti odotella. Kun sanon sisään tullessani ensimmäisenä, että "mulla on ihan hirveä pissahätä, missä täällä on vessa", se yleensä rentouttaa tunnelman, naurahtaa Maria Veitola.

Yökylässä Maria Veitola -ohjelmaa tekevä kuvausryhmä on pieni, vain neljä ihmistä, jotta tunnelma pysyy intiiminä.

Yökyläily vieraiden ihmisten luona ja keskustelu hankalistakin aiheista sujuu Veitolalta luontevasti.

– Tällä karjalaisella verenperinnöllä osaa olla monenlaisten ihmisten kanssa. Mutta onhan se sellaista aistimista ja herkkyyttä. Tunnistan kyllä, jos tulee epämukavuutta ja hankalaa fiilistä. Tarvittaessa voimme ottaa kuvauksessa aikalisän ja miettiä, että mites tästä eteenpäin, Maria Veitola kertoo.

Jokainen yökyläily on yllättävä seikkailu.

– Vaikka kuvittelisi, että tiedän, millainen ihminen tuo on ja miten tämä menee, niin se voi olla kaikkea muuta.

Tällä pariskunnalla oli poikkeuksellisen sielukas koti

Erityisen antoisaa Veitolalle on ollut tutustua sellaisiin ihmisiin, jotka ovat jääneet etäisiksi eivätkä ole niin paljon julkisuudessa muuten kuin töidensä kautta. Sellaisia ovat tällä kaudella olleet muun muassa Tuomas Kyrö ja Eija Vilpas.

– Hieno ja voimakas kohtaaminen oli myös Tuure Kilpeläisen ja Manuela Boscon kanssa. Heillä on aivan poikkeuksellisen sielukas koti.

Veitola vierailee tällä kaudella kotien lisäksi myös ihmisten työpaikoilla, harrastuksissa ja kesämökeillä sekä tapaa aiemmin tuntemattomia perheenjäseniä ja tärkeitä henkilöitä elämän varrelta.

Ohjelmaa on tehty jo kuusi tuotantokautta. Yksi kyläily nousee ylitse muiden.

– Se oli monella tapaa merkittävä. Olin silloisen pääministerin Juha Sipilän luona yökylässä Kesärannassa. Silloin mietin itseäni ujona itäsuomalaisena tyttönä – miten tässä näin on käynyt, että siinä sitä jutellaan pääministerin kanssa elämästä ja kuolemasta.

Yökylään Veitolan ottavat tällä kaudella muun muassa Roni Back, Maisa Torppa, Jukka Rintala, Vappu Pimiä ja Sanni.

Yökylässä Maria Veitola, MTV3 klo 21.00