Mainos

Mal­jan­nos­to si­nul­le, opis­ke­li­jay­rit­tä­jä! Kahden eri­lai­sen arjen ja roolin yh­dis­tä­mi­nen on to­del­lis­ta hyb­ri­diä

Janna Forss toimitusjohtaja / yrittäjä tapahtumatuottaja
Janna Forss toimitusjohtaja / yrittäjä tapahtumatuottaja

Varma syksyn merkki on, kun opiskelijat saapuvat kaupunkiin. Moni uusista tai jatkavista opiskelijoista on myös yrittäjiä. Haluan toivottaa jokaiselle teistä onnea opiskelutaipaleelle sekä opiskelijan ja yrittäjän arkeen. Tämä on sitä todellista hybridiä!

Olen itse ollut koko opintojeni ajan samalla yrittäjänä. Tänä syksynä viimeistelen opintojani, teen opinnäytetyötä ja olen yrittäjä. Kahden erilaisen arjen ja roolin yhdistäminen on vaatinut paljon työtä.

Sanoisin, että opiskelijayrittäjänä oppii priorisoinnin jalon taidon.

1. Opit priorisoimaan opintosi. Toisinaan huomaat, etteivät kaikki työtehtävät ole tärkeämpiä kuin tentti tai hyvä luento.

2. Opit priorisoimaan työsi. Toisinaan huomaat, etteivät kaikki kurssit, tentit tai luennot ole tärkeämpiä kuin yrittäjyytesi. Hyödynnä mahdollisuutta hyväksilukea osaamistasi osaksi opintoja.

3. Opit priorisoimaan itsesi. Toisinaan huomaat, että vaikka tentti olisi tulossa ja sähköpostikin kilkattaa, niin haluat aikaa ihan vain itsellesi. Muista tehdä myös yrittäjyyden ja opintojen ulkopuolelta asioita, jotka ovat sinulle merkityksellisiä.

Vielä näin opinnäytetyöprosessia aloittelevana voin sanoa, että kyllä kannatti. Jos olet miettinyt, että haluat lähteä opiskelemaan, muttet ole päätöstä vielä tehnyt, niin kannustan sinua! Hakemalla paikkaa seuraavassa haussa et menetä mitään. Parhaimmillaan saat opiskelupaikan, uusia kontakteja ja näkökulmia, mielenkiintoisia kursseja ja luentoja ja pääset kehittämään niin itseäsi kuin yritystoimintaasi.

Eikä opintojen tarvitse mennä parhaimman skenaarion kautta, jotta siitä saadut hyödyt voittavat stressinaiheet. Sanon tämän ikuisen koronafuksin viisaudella. Toivon, että nyt aloittavat opiskelijat pääsevät useammin kuin kerran käymään kampuksella. Meillä 2020 keväällä aloittaneilla on ollut lähiopetuksen tiimoilta vähän huonoa tuuria. Silti opetus ja projektit on saatu toteutettua.

Hyvä on toki muistaa, ettei tutkinto-opiskelu ole ainoa väylä itsensä kehittämiseen. Hyviä vaihtoehtoja on myös yhteen kehitystarpeeseen keskittyvät koulutukset. Koulutuksia löydät myös yrittäjäjärjestöltä.

Osa koulutuksista on jäsenille maksuttomia, joten käy kurkkaamassa!

Kouluttautumisen iloa syksyyn kaikille!

Terkuin,

Ikuinen koronafuksi