Keihäänheiton valintaprosessi menee tarkkaan harkintaan, kun suomalaisen yleisurheilun arvokisajoukkueita valitaan tulevina vuosina. Kolmiin seuraaviin arvokisoihin Suomella on vain kolme paikkaa keihääseen.
Miesten keihääseen tulee jatkossa niin kivikova asetelma joukkueeseen pääsemiseksi, että pitää tarkkaan miettiä, mikä valintaprosessi on, Urheiluliiton huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelä sanoi.
Berliinin joukkueeseen pääsi neljä suomalaista keihäsmiestä, koska Osakan 2007 mestarilla Tero Pitkämäellä oli villi kortti kisoihin. Niinpä SUL sovelsi Olympiakomitean Pekingiä ennen aloittamaa käytäntöä ja valitsi Pitkämäen ja Tero Järvenpään joukkueeseen jo viime talvena. Teemu Wirkkala varmisti MM-paikkansa keihäskarnevaalien voitolla ja Antti Ruuskanen Kalevan kisoissa.
"Olen iloinen siitä, että saimme aikaan uudenlaista urheilujohtamisen kulttuuria aikaisilla valinnoilla", Mäkelä mietti.
Pohdinnat Berliinin nelikosta saivat sunnuntaina tulta alleen, kun keihäsfinaali jäi suomalaisittain vaisuksi, varamieheksi jäänyt Ari Mannio heitti Porissa 22-vuotiaiden SM-kisoissa yli 83 metriä ja Järvenpää kertoi finaalin jälkeen kärsineensä kesällä olkapäävammasta. Berliiniin oli määrä valita vain terveitä miehiä, ja tamperelainen läpäisi Kalevan kisoissa tehdyn terveystarkastuksen ja osoitti Mäkelän mukaan myös Espoon heitoillaan olevansa valinnan arvoinen.
Mannion sunnuntaista tulosta arvioitaessa on hyvä muistaa, että Porin avoin stadion on tuulisempi paikka kuin Berliinissä. Toki MM-kisojen näyttämölläkin eväät pitkiin kaariin tuulettomuudesta huolimatta. "Andreas (Thorkildsen) osoitti, ettei se ollut huono paikka heittää", Mäkelä sanoi 89,59 heittäneestä MM-voittajasta.