Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Maa­ta­lous­työ­ko­nei­den teillä liik­ku­mi­nen kan­nat­taa huo­mioi­da sa­don­kor­juu­ai­ka­na

Maltti ja turvavälit kannattaa muistaa isojen työkoneiden perässä ajaessa.

Loppukesästä pelloilla ja teillä näkyy monenlaisia maataloustyökoneita.
Loppukesästä pelloilla ja teillä näkyy monenlaisia maataloustyökoneita.
Kuva: Toivo Kiminki

Loppukesä on maataloustyökoneiden ja traktoreiden sesonkiaikaa liikenteessä. Puimurit ja traktorit liikkuvat useimmiten muuta liikennettä hitaammin, joten kanssakulkijoilta tarvitaan malttia. Työkoneet kulkevat muun liikenteen joukossa vain välttämättömimmät matkat.

– Takana ajavan kannattaa miettiä ennen ohittamaan lähtemistä, kuinka tarpeellinen ohitus ylipäätään on. Maltti tekee tilanteesta turvallisemman kaikille, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu.

Ennakointi ja huolellisuus auttavat, mikäli työkone kuitenkin pitää ohittaa. Ennen kaistan vaihtamista täytyy varmistaa, että tilanne on turvallinen.

Omaa vauhtiaan kannattaa hidastaa jo ennen maataloustyökoneen ohitusta. Oma reagointiaika kasvaa, kun nopeusero edessä kulkevan ajoneuvon kanssa ei muodostu liian suureksi

Takana ajavan on syytä muistaa, että ison työkoneen kuljettajan näköpiiriin jää kuolleita kulmia. Siksi on tärkeää, että kaikki pyrkivät viestimään omista aikeistaan ajoissa ja noudattavat yhteisiä sääntöjä.

Ajolinja kannattaa valita niin, että työkoneen kuljettajalla on mahdollisuus havaita takana tuleva peilistä. Raskaan ajoneuvon kääntyminen vie tilaa, joten väliä on hyvä jättää.