Maas­to­pyö­räi­lyä har­ras­ta­va Tomi Kononen tarjosi syn­ty­mä­päi­vä­nään pyörän ras­saus­ta isom­mal­le po­ru­kal­le

Tomi Konosella oli hieman erilainen syntymäpäivä Kempeleessä.

Aloittelijoiden ryhmässä on tavoitteena, että oma ajokki tulee tutuksi. Tomi Kononen kertoo ryhmälle maastopyörän osien nimet. Pukilla on Susanna Matinmikon ajopeli.
Aloittelijoiden ryhmässä on tavoitteena, että oma ajokki tulee tutuksi. Tomi Kononen kertoo ryhmälle maastopyörän osien nimet. Pukilla on Susanna Matinmikon ajopeli.
Kuva: Ester van Dam

Tomi Konosella oli vähän erilainen syntymäpäivä Kempeleessä Sanerall Oy:n tiloissa. Syntymäpäivälahjana hän järjesti maastopyöräilyn harrastajille tapahtuman, jossa huollettiin pyöriä.

– Olen enemmän pyörien harrastaja kuin pyöräilyn. Olen aina tykännyt rassaamisesta, hän kertoo.

Konosella on käytössä kotonaon pyöräkorjaamon tasoiset työkalut. Miehestä on tullut maastopyöräilijä moottoripyöräilyn kautta.

– Maastopyöräilyssä luontoyhteys on voimakkaampi. Minun intohimoni on pyöräily Norjassa esimerkiksi Narvikissa tai Abiskossa. Se on sellaista vauhdikkaampaa patikointia. Siinä yhdistyvät liikunta, maisemat ja luonto.

Tomi Kononen on koulutukseltaan autoinsinööri, mutta hän suorittaa parhaillaan pedagogisia opintoja. Se näkyi myös syntymäpäivänä.

Porukka jaettiin kolmeen ryhmään, aloittelijoihin, normaaliharrastajiin ja pro-tason maastopyöräilijöihin.

- Syvin idea olin, että kaikki pääsivät tekemään itse ja että oma kalusto tulisi tutuksi, Kononen mainitsee.

Osallistujien määrä rajattiin 30 henkeen. Pyörä-Suvalan lahjoitukset mahdollistivat ilmaisen tapahtuman. 

Kononen on järjestänyt maastopyöräilijöille perusajokursseja, joilla uuden harrastajan on helppo lähteä ryhmän mukana opettelemaan ja tutustumaan muihin alan harrastajiin.

– Huomasin, että siitä, kun uusi harrastaja ostaa pyörän, on iso aukko siihen, kun hän pääsee metsään ajamaan ja pysyy porukan mukana.

Huoltotapahtuma on vielä yhdenlainen testaus.

- Minua kiinnostaa moottoripajatoiminta. Bensalenkkareille ei ole tarjolla mitään, kuten on liikunnan harrastajille tai soittajille. Mopopojista on negatiivinen kuva, mutta minä olen taustaltani mopopoika. Ehkä jonain päivänä myös Oulussa voisi olla moottoripajatoimintaa.

Pyörän rassauksen sivussa Tomi Kononen täytti 38 vuotta.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.