Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Maan­jä­ris­tyk­sen vah­vis­tet­tu­jen kuo­lon­uh­rien määrä Tur­kis­sa ja Syy­rias­sa on nyt yli 5 000 – rau­niois­ta on pe­las­tet­tu tu­han­sia ihmisiä

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu Turkissa elävänä useita tuhansia ihmisiä.

Istanbul
Ihmiset lämmittelivat nuotion ääressä, maanjäristyksessä tuhoutuneen talon pihalla Turkissa.
Ihmiset lämmittelivat nuotion ääressä, maanjäristyksessä tuhoutuneen talon pihalla Turkissa.
Kuva: ERDEM SAHIN

Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen ja jälkijäristysten vahvistettu uhriluku on nyt yli 5 000. Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja on tiedossa lähes 3 500 ja Syyriassa yli 1 600.

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhrimäärä voi olla jopa 20 000.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä on haitannut myös talven kylmyys. Vaikka lämpömittari laski pakkasen puolelle, kaakkoisessa Sanliurfan kaupungissa rakennusten sortumia pelänneet asukkaat päättivät viettää yönsä kaduilla nuotioiden äärellä.

– Odotamme täällä, koska emme voi palata kotiin. Kaikki ovat peloissaan, kommentoi 55-vuotias Mustafa Koyuncu uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Järistyksen tuhoalueiden tilanne oli jo ennestään ikävä sodan, taisteluiden, pakolaiskriisien ja koleran leviämisen vuoksi.

Uhrien määrä voi kasvaa vielä moninkertaiseksi

Turkissa maan presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.

YK:n alaisen WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.

– Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa, kun maanjäristys tuhosi talot.
Tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa, kun maanjäristys tuhosi talot.
Kuva: ERDEM SAHIN

Yhdysvaltain Biden lupaa Turkin Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanjäristyksestä toipumiseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen.

Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa Turkin tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.

Biden on kertonut olleensa syvästi surullinen kuullessaan uutiset Turkin tuhoisasta maanjäristyksestä.

Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta Syyriassa maanjäristyksen seurauksena

Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta se vahvisti vankilakapinan.