Lukijan kuva: Lin­nun­pe­sä voi syntyä vaikka yhdessä yössä pol­ku­pyö­rän koriin

"Pyörä oli yhden yön pihalla. Tälläinen yllätys odotti aamulla korissa", ihmettelee kuvan lähettänyt lukija. Linnunpesä voi syntyä vaikka yhdessä yössä.

Yön yli ahkeroinut lintu yllätti lukijan.
Yön yli ahkeroinut lintu yllätti lukijan.
Kuva: Mervi

"Pyörä oli yhden yön pihalla. Tälläinen yllätys odotti aamulla korissa", ihmettelee kuvan lähettänyt lukija. Linnunpesä voi syntyä vaikka yhdessä yössä.

Varapuheenjohtaja Esa Hohtola Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä tunnistaa, että pyöränkoriin on ilmestynyt punakylkirastaan puolivalmis pesä.

- Pesän sisävuoraus käsittääkseni puuttuu. Käsikirjoissa ei ole ihan tarkkaa tietoa punakylkirastaan pesänteon nopeudesta, mutta on tapauksia joissa ensimmäinen muna on munittu jo neljä päivää aloituksen jälkeen.

- Arvelisin tuon pesän viimeistelyyn kuluvan vielä päivä tai pari. Aika nopeaa toimintaa siis.

Hohtola kertoo, että tyypillisesti pesänrakennus kestää rastailla  2-4 vuorokautta. Pesät ilmestyvät varsin vaivihkaa, joten aloitushetkeä on yleensä vaikea määrittää tällaisia erityistapauksia lukuun ottamatta.

Pesä vaikka auton konepellille

Myös västäräkki ja leppälintu saattavat tehdä lähes yhdessä yössä pesän vaikka auton konepellille tai halkopinon päälle.

Esa Hohtolan mukaan västäräkin ja leppälinnun pesät ovat suunnilleen nyrkin kokoisia, kun taas rastaan pesä on suurempi, noin teevadin kokoinen. Lisäksi rastas käyttää  pesämateriaalinaan raskaampaa heinää.

Hohtola tietää, että linnut urakoivat pesänrakennuksessa myös öisin.

-  Linnut eivät mene illalla nukkumaan. Yöt ovat keväisin valoisia, linnut rakentavat pesää yleisesti vielä puolenyön aikaan. 12 tunnissa saa jo paljon aikaan.

Toiset lintulajit käyttävät pesänrakennukseen pitempiä aikoja, vaikkakaan kovin systemaattista luetteloa pesänrakennuksen kestosta eri lajeilta ei ole.

- Toisilla lajeilla pesänrakennus voi kestää paljon pitempään, osittain siksi, että tahti on rauhallisempi. Pussimaisen pesän tekevällä pyrstötiaisella aikaa voi kulua pari viikkoa, samoin kuin harakalla.