Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­leen sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Loft-asun­to elää kuten asukas haluaa

As Oy Helsingin JesperTapanila, HelsinkiArkkitehtitoimisto Kari Järvinen ja Merja Nieminen

-

As Oy Helsingin Jesper
Tapanila, Helsinki
Arkkitehtitoimisto Kari Järvinen ja Merja Nieminen
Skanska

Tyhjilleen jääneitä tehdaskiinteistöjä muutettiin Manhattanilla boheemeiksi asunnoiksi jo 1940-luvulla. Parin viime vuoden aikana näitä lofteiksi kutsuttuja karheita koteja on jo rohjettu rakentaa Helsinkiinkin.

Tyypillisesti loftiksi nimitetään juuri alunperin teollista tilaa, jonka muutoksessa rakennuksen alkuperäinen luonne säilytetään. Betonipalkit saavat jäädä näkyviin ja tila jakamattomaksi, avaraksi halliksi, eikä tarvittavia uusia ilmanvaihtokanavia piilotella.

Tällaisia kohteita ovat Helsingissä esimerkiksi Talin Radiotehdas sekä tämä Jesper, entinen puhallintehdas.

Toinen loftin tunnuspiirteistä on sen joustava käyttö. Tilaa ei ole pakko jakaa, mutta halutessaan niin voi tehdä. Helsinginkin kohteissa suunnittelijat ovat esittäneet luontevia paikkoja väliseinille, joita ostaja voi ottaa tai jättää.

Jesperissä joustavuutta on myös korkeussuunnassa, sillä tehdashallit ovat tarpeeksi korkeita parven rakentamiseen esimerkiksi keittiö- ja kylpytilojen päälle.

Vanhoihin tehdashalleihin on osoittautunut syntyvän jopa niin hyviä huoneistoja, että niistä on löytynyt esikuva kokonaan uusillekin kerrostaloille, arkkitehti Pia Ilosen Arabianrantaan ideoimille uuslofteille. Tällaisen uusloftin rakentamisessa ajatuksena on tarjota helposti muunneltavia asuntoja erilaisille asukkaille sen sijaan että yritettäisiin yleispätevyyttä ydinperheille.

Asukkaat rakentavat siis omatoimisesti raakatilaan, jossa korkeutta on tarpeeksi parvellekin. Valmiiksi tarjotaan vain kylpyhuone ja keittiön vesi- ja viemäriliitännät.

Jesperissä valmiina ovat kuitenkin kylpyhuoneen lisäksi myös keittiöt, eteiskalusteet ja parvet. Rakennusaikana Skanska on huolehtinut väliseinien rakentamisesta asukastoiveiden mukaan.

Esimerkkihuoneisto sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa, ja sillä on oma sisäänkäynti suoraan ulkoa, hallitilan keskeltä. Kylpyhuone-keittiö-vaatehuone -ryppään päällä on parvi, jossa juuri mahtuu seisomaan.

Vielä myymättömänä ja väliseinättömänä huoneisto on oikein tyylipuhdas loft odottamassa elämäänsä.

Toki mukavuuttakin on tehdashalliin lisätty; lattian rouheassa betonitasoitteessa on lämmitys ja tilavaraus parketille, seinät on lisäeristetty ja ikkunat uusittu. Ne alkuperäiset Newyorkilaistaiteilijat lienevät asuneet paljon karummissa oloissa.

Parannuksissa on kuitenkin onnistuttu säilyttämään teollista henkeä oikein hyvin.

Ainoastaan keittiön rakentaminen valmiiksi tuntuu hieman asukkaan ehdoilla elävän loft-hengen vastaiselta. Keittiö kun taitaa olla se paikka jossa asukkaiden mieltymykset eniten eroavat ja toisaalta useimmat ovat valmiita käyttämään rahallisia paukkuja rakennusliikkeitä enemmän.

Uudisrakennuskavereidensa Kasperin ja Joonatanin kortteliin Tapanilaan korjattu kohde ei harvinaislaatuisuudestaan huolimatta ole kuitenkaan mennyt aivan kuumille kiville. Syynä lienee tällaiselle rakentamiselle poikkeuksellisen epäurbaani sijainti pientaloalueen ja automatkan päässä keskustasta.

Ehkäpä loftien matka Helsingistä Ouluun ei kuitenkaan kestä aivan yhtä kauan kuin New Yorkista Etelä-Suomeen. Luotettavat pikkulinnut laulavat että saatamme saada lofteja Toppilaan.