Mainos

Lisää lä­hi­hoi­ta­jia Tai­val­kos­kel­le – OSAO vastaa Koil­lis­maan työ­voi­ma­pu­laan

Pula koulutetuista tekijöistä on käsin kosketeltava Taivalkoskella ja koko Koillismaalla. OSAOn Taivalkosken yksikkö vastaa työvoimapulaan ja osaavien käsien tarpeeseen yhteistyössä alueen työnantajien kanssa. OSAOn koko koulutustarjonta voidaan tuoda paikan päälle Taivalkoskelle. Asiakkaan tarpeeseen suunnitellut koulutukset merkitsevät uutta osaamista ja uudenlaisia mahdollisuuksia niin työnantajille kuin opiskelijoille.

Taivalkosken kunnan va. sosiaali- ja terveysjohtaja Tarja Huhtela ja OSAOn Taivalkosken yksikön koulutuspäällikkö Sauli Juurikka tekevät tuloksekasta yhteistyötä koulutusasioissa.
Taivalkosken kunnan va. sosiaali- ja terveysjohtaja Tarja Huhtela ja OSAOn Taivalkosken yksikön koulutuspäällikkö Sauli Juurikka tekevät tuloksekasta yhteistyötä koulutusasioissa.

”Taivalkosken kunta kuten muutkin toimijat tarvitsevat osaavia työntekijöitä. Koillismaalla työvoimapulaa on monella alalla, ja me hoidamme asiaa koulutuksen keinoin”, sanoo OSAOn Taivalkosken yksikön koulutuspäällikkö Sauli Juurikka.

Yksi konkreettinen esimerkki nopeasta reagoinnista asiakkaan koulutustarpeeseen on OSAOn Taivalkosken yksikössä noin kymmenen hengen ryhmä, jonka opiskelijat valmistuvat oppisopimuksella lähihoitajaksi. Valtaosa opiskelijoista asuu Taivalkoskella ja työskentelee kunnan palveluksessa.

Hoitohenkilöstön rekrytointi on haastavaa valtakunnallisesti, ja tilanne koskettaa myös Taivalkoskea, kertoo kunnan va. sosiaali- ja terveysjohtaja Tarja Huhtela.

”Tarvitsemme lisää lähihoitajia, jo ihan normaalioloissa ja nyt myös hoitajamitoituksen vahvistamiseksi. Haluamme turvata tulevaisuutta, ja OSAOn oppisopimuskoulutuksesta saamme koulutettuja hoitajia”, Huhtela sanoo.

”Minua ilahduttaa, että oppisopimuskoulutukseen lähtijät olivat itse hyvin innostuneita. Tähän saumaan koulutus osuu ja toimii todella hyvin”, hän jatkaa.

Ihmisläheisellä sosiaali- ja terveysalalla töitä riittää. OSAOssa voit opiskella lähihoitajaksi Taivalkoskella, Pudasjärvellä, Muhoksella ja Oulussa.
Ihmisläheisellä sosiaali- ja terveysalalla töitä riittää. OSAOssa voit opiskella lähihoitajaksi Taivalkoskella, Pudasjärvellä, Muhoksella ja Oulussa.

Tiiviisti työnantajien kanssa

Jatkuvassa vuoropuhelussa alueen yritysten kanssa Taivalkosken yksikkö voi tuoda OSAOn koko koulutustarjonnan paikan päälle Koillismaalle. Koulutusten suunnittelun keskiössä ovat alueen yritykset ja julkisen sektorin toimijat sekä heidän tarpeensa muun muassa sosiaali- ja terveysalalla, kaivos-, maarakennus- ja metsäaloilla, kone- ja tuotantotekniikassa sekä kiinteistöpalvelualalla, sanoo yksikönjohtaja Esa Lahtela.

”Esimerkki kone- ja tuotantotekniikan hitsauskoulutus Telatek Worksille on tuottanut tähän mennessä jo 13 vakituiseen työsuhteeseen työllistynyttä työntekijää. Nyt koulutus saa jatkoa, ja tavoitteena on työllistää kahdeksan tekijää lisää tehtaalle.”

Tiiviisti työnantajien kanssa keskusteleva Lahtela sanoo, että pula koulutetuista tekijöistä on tosiasia monella alalla Koillismaalla – tarvetta osaaville käsille on.

”Kuten aina, osaamisen vahvistaminen ja työllistyminen ovat nyt käynnissä olevan lähihoitajien oppisopimuskoulutuksenkin tavoitteena”, Lahtela summaa.

OSAO Taivalkoski panostaa soteen

OSAOn ja kunnan tiivistynyt ja hyvin toimiva yhteistyö saa Tarja Huhtelalta kiitosta. Yhdenpito OSAOn opettajiin on säännöllistä, ja esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen hakijoita on haastateltu yhteistyössä.

Itsekin pitkän linjan hoitotyön tekijänä Huhtela uskoo, että oppisopimusopiskelun päätteeksi useimpien tuoreiden lähihoitajien työt jatkuvat erittäin suurella todennäköisyydellä Taivalkosken kunnan palveluksessa, nyt tutkinnon tuoman osaamisen turvin.

”Kokemani mukaan valmistuneiden valmiudet työelämään ovat pääosin hyvät. Toki kaikki me olemme yksilöitä, joiden parhaat taidot voivat olla eri alueilla. Oppisopimusopiskelijoissa näkyy, että kokemus aiemmista ammateista ja työelämästä on aina eteenpäin.”

Koulutuspäällikkö Sauli Juurikka muistuttaa, että nykyään ammatillinen koulutus on osaamisperustaista. Jokainen suorittaa yksilöllisen opintopolun, jossa huomioidaan opiskelijan aiempi kokemus ja osaaminen.

”Aika monella opiskelijalla tämä nopeuttaa valmistumista: kuitenkin niin, että 180 osaamispistettä tulee kasaan. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla on hyvin tarkkaan määritelty, mitä täytyy tutkinnon saamiseksi opiskella.”

Ensi elokuusta alkaen Taivaskoskella voi opiskella lähihoitajaksi myös ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalalla.
Ensi elokuusta alkaen Taivaskoskella voi opiskella lähihoitajaksi myös ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalalla.

OSAOn Taivalkosken yksikössä on satsattu sosiaali- ja terveysalan koulutuksen kehittämiseen ja lisäämiseen, kertoo Juurikka. Yhteishaussa uusia opiskelijoita otetaan nykyään joka toinen vuosi, ja kun mukaan lasketaan yksikön oppisopimusopiskelijat, nousee sosiaali- ja terveysalan perustutkinto-opiskelijoiden määrä noin neljäänkymmeneen.

”Meillä on pitkään ollut lähihoitajille sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala, mutta ensi elokuussa käynnistyy myös ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala. Ikääntyvässä Suomessa sille on tarvetta.”

Samaa sanoo Tarja Huhtela. Ikäihmisten palvelukartan päivityksessä on kunnassa päästy loppusuoralle. Väestön ikääntyminen näkyy selvästi, ja myös hoitajien tarve on helppo huomata.

”Ikääntyminen näkyy niin kuntalaisissa kuin sen työntekijöissä, joista moni hoitaja eläköityy lähivuosina. Uusia osaajia tarvitaan.”

Työnantaja! Tarvitsetko uutta työvoimaa tai haluatko päivittää nykyisen henkilöstösi osaamista? Vai kaipaatko itse ammattitaidon päivittämistä? Oppisopimus tai koulutussopimus on ratkaisu!

OSAO
  • OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Kehitämme ja tarjoamme koulutuspalveluja joustavasti. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. 
  • OSAOon on jatkuva haku ympäri vuoden.
  • OSAOlla on yli 3 000 työnantajakumppania ja 8 500 opiskelijaa. Mitattu opiskelijatyytyväisyys on 4,33/5. Koulutuskuntayhtymän konserniin kuuluvat OSAOn koulutusyksiköt, OSAO Edu Oy ja Virpiniemen liikuntaopisto. OSAOn koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.