Mainos

Lin­nun­ra­dan tila tekee pio­nee­ri­työ­tä – yrit­tä­jä Sanna Siira on tien­rai­vaa­ja hyö­ty­ham­pun ja al­pa­kan­vil­lan tuo­te­ke­hit­te­lys­sä

Hyötyhampun ja alpakanvillan tuotekehittely on jatkuvasti päällä pioneerityötä tekevällä tilalla

Alpakka on yksi maailman laumasidonnaisimpia eläimiä. Sanna Siiralla on 11 alpakkaa.
Alpakka on yksi maailman laumasidonnaisimpia eläimiä. Sanna Siiralla on 11 alpakkaa.

Linnunradan tilan yrittäjä Sanna Siira on pohjoisessa tienraivaaja öljyhampun viljelyssä ja tuotteistamisessa sekä alpakoiden kasvatuksessa. Siira tekee hampun siemenistä monenlaisia tuotteita sekä ihmisille että eläimille.

Siira viljelee kotimaista Finola lajiketta Tyrnävällä yhdessä veljensä kanssa. Viljely alkoi vuonna 2014 kokeiluluontoisesti. He hoitavat itse viljelyn ja jalostuksen koko kaaren. Öljyhampun siemenistä jalostetaan elintarvikkeita ja luonnonkosmetiikkaa.

Siiran tilan elintarvikkeita ovat hampunsiemenet, hamppurouhe ja kylmäpuristettu ruokaöljy. Öljyä käytetään myös ihovoiteisiin ja pihkavoiteeseen.

Joidenkin tuotteiden valmistuksessa on mukana yhteistyökumppaneita. Eläimille on tarjolla siemenpuristetta ja öljyä.

”Me viljelemme, jalostamme, valmistamme tuotteet, pakkaamme sekä myymme ja markkinoimme”, Siira kertoo.

Sanna Siiran alpakkakarja on kasvanut tänä kesänä kahdella vasalla. Lajille tyypilliseen tapaan Stella Nova on luonteeltaan utelias.
Sanna Siiran alpakkakarja on kasvanut tänä kesänä kahdella vasalla. Lajille tyypilliseen tapaan Stella Nova on luonteeltaan utelias.

Villaa ja eläinavusteista toimintaa

Sanna Siiralla on teollisen muotoilijan koulutus. Hän on taiteen maisteri Lapin yliopistosta. Koulutus on antanut hyvän pohjan tuotteiden kehittämiselle.

”Koulutuksen ansioista osaan ajatella asiat prosesseina. Meillä on ollut hyvä ajoitus. Yksi asia on johtanut toiseen.”

Linnunradan tilan vetonaulana on yksitoista alpakkaa. Niitä Siira on kasvattanut vuodesta 2017 lähtien. Alpakoihin liittyy eläinavusteinen toiminta sekä villantuotanto.

Alpakan villan ominaisuudet ovat ylivoimaisia. Rakenteensa takia se on erityisen ohutta, pehmeää ja lämmintä. Se ei pistele ihoa eikä siinä ole lanoliinia.

”Alpakan villassa on luonnostaan 22 värisävyä. Teen villasta pipoja ja asusteita sekä myyn alpakkalankaa.”

Siira kertoo, että eläinavusteinen toiminta on lisääntynyt. Tilalla vierailee erilaisia ryhmiä tutustumassa eläimiin sekä virkistäytymisen tai kokoustamisen merkeissä. Myös erityisryhmät tekevät vierailuja.

”Eläinten kanssa ihminen rentoutuu. Niitten kanssa touhuaminen on huomaamatta terapeuttista.”

Alpakat ovat kysyttäjä eläimiä vetonauloiksi markkinoille ja tapahtumiin. Ne ovat rauhallisia ja ulkonäöltään viehättäviä.

”Saaliseläimelle tyypillisen käyttäytymisen mukaan alpakat väistävät ihmistä. Ne ovat silti uteliaita ja niitä voi silittää.”

Linnunradan tila tuottaa sekä alpakkapalveluita että alpakka- ja hampputuotteita.
Linnunradan tila tuottaa sekä alpakkapalveluita että alpakka- ja hampputuotteita.

Tuotekehitys on jatkuvaa

Linnunradan tilalla yhdistyvät palvelut ja tuotteet. Molemmat tuotantosuunnat ovat hyvin ekologisia. Siira haluaisi hyödyntää tilan hyvää sijaintia luonnon keskellä.

Kempeleessä Mourungintiellä olevan tilan toiminta on tehostunut, kun sinne kohosi kaksi vuotta sitten uudisrakennus. Uusissa tiloissa on elintarvikehuoneisto, keittiö, pakkaamo sekä kahvila.

Siira toteaa, että tuotteistamisen suhteen hänellä on paljon ideoita. Tuotekehittelytyö on päällä koko ajan.

”Perustuotteet ovat valmiina. Öljyhampun suhteen haasteena on ollut, että se on monelle oudompi. Toiset taas ovat iloisia, että löytyy kotimaista ja paikallista hamppuöljyä.”

Sanna Siira on tehnyt paljon myyntityötä markkinoilla ja kertonut oikeaa tietoa hyötyhampusta. Sillä on pitkä historia Suomessa pellavan tyyppisenä hyötykasvina. Hän arvioi, että hampun suhteen tuotekehityksessä ollaan melko alussa.

”Ajatuksena on kehittää alpakkatoimintaa sekä toimintaa villan ympärillä. Se voisi olla huovuttamista ja villakursseja. Palvelujen puolella on paljon kehitettävää.”

Hamppu sitoo hiiltä tehokkaasti
  • Öljyhampusta hyödynnetään siemenet, kuituhampusta kuitu ja päistäre.
  • Helppo viljelykasvi, koska ei lakoonnu eikä kärsi kuivuudesta.
  • Kasvukausi 125–135 päivää. Korjuuaika syys–lokakuun vaihteessa.
  • Sitoo hiiltä jopa kolme kertaa enemmän kuin metsä. Kuohkeuttaa maata ja lisää humusta. 
  • Siemenet ja öljy sopivat ravinnoksi. Siemenet sisältävät proteiinia ja kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.
  • Hampunsiemenöljyssä on useita hyviä rasvahappoja. 
  • Korkean E-vitamiinipitoisuuden vuoksi se on hyvä kosmetiikan raaka-aine.