Lin­ja­kas­ta ark­ki­teh­tuu­ria ja ava­ruut­ta tar­jol­la Ou­lu­joen rannan eril­lis­ta­lois­sa Knuu­ti­las­sa

Metsäiseen kortteliin suunnitellaan rakennettavan vajaan vuoden kuluessa kuusi erillistaloa käsittävä yhtiö, jonne on kulku Jääkellarinkujalta.

Valkeiden pystypaneloitujen pulpettikattoisten talojen ulkoarkkitehtuuri on pelkistettyä. Länsi-lounaaseen avautuva asunto on terassin välityksellä yhteydessä omaan aidattuun piha-alueeseen.
Valkeiden pystypaneloitujen pulpettikattoisten talojen ulkoarkkitehtuuri on pelkistettyä.
Valkeiden pystypaneloitujen pulpettikattoisten talojen ulkoarkkitehtuuri on pelkistettyä.
Kuva: Puroila Oy

Asunto Oy Oulun Jääkide, Jääkellarinkuja 1. Puroila Oy. Suunnittelu Arkkijussi Oy. Asunnot B3, B4, C5, C6, 5h+kt+s, 121 neliötä. Mh. 409 000–419 000 euroa.

Knuutila on pientalovaltainen alue Oulun itäpuolella. Oulujoen rantaniityiltä nousevan kankaan maamerkki on Maikkulan vesitorni. Kajaanintien rannanpuoleista osaa alueesta Poikkimaantiensillan kupeessa kutsutaan Knuutilanrannaksi.

Tienoolle ovat leimallisia näyttävät omakotitalot. Nyt arvioitavan kohteen toteutumisen myötä piirre vahvistuu, tosin yhtiömuotoisin erillistaloin.

Länsirajaltaan Kajaanintien reunustamaan metsäiseen kortteliin suunnitellaan rakennettavan vajaan vuoden kuluessa kuusi erillistaloa käsittävä yhtiö, jonne on kulku Jääkellarinkujalta. Rajanaapurina yhtiöllä on Tallikujan puolella omakotitalo.

Jokimiljöö lisää paikan houkuttelevuutta, vaikka tontti ei suoraan rantaan rajoitukaan. Ranta on melko tiheään rakennettu, mutta sieltä täältä pääsee onneksi pujahtamaan joenrannan puistoalueelle.

Ulkoasultaan lähes identtiset, hieman yli 120-neliöiset kaksikerroksiset rakennukset sijoittuvat tontille pareittain ja avautuvat kaikki otollisesti kohti länsi-lounasta. Koko piha-alue on jaettu ajoväyliä lukuun ottamatta asuntokohtaisiin aidattuihin pihoihin.

Valkeiden pystypaneloitujen pulpettikattoisten talojen ulkoarkkitehtuuri on pelkistettyä, joka tuo mieleen jopa kivitalomaisen estetiikan. Vaikutelmaa korostavat minimaaliset räystäät. Terassien seinien ja aitojen vaaleanruskea vaakalaudoitus tuo kokonaisuuteen hienovaraisen kontrastin.

Asunnon pohjoissivussa on kiinni matalampi, niin ikään pulpettikattoinen kahden auton levyinen katos, jossa on tilaa polkupyörienkin säilytykselle. Katos kattaa lisäksi kookkaan lämpimän varaston.

Länsi-lounaaseen avautuva asunto on terassin välityksellä yhteydessä omaan aidattuun piha-alueeseen.
Länsi-lounaaseen avautuva asunto on terassin välityksellä yhteydessä omaan aidattuun piha-alueeseen.
Kuva: Puroila Oy

Asuntoihin tullaan sisään matalammasta päädystä sisäänkäyntikatoksen kautta. Heti ulko-ovelta avautuu pitkä suora näkymä asunnon läpi kohti oleskelutilojen lähes kokonaan lasista terassin seinää. Ensivilkaisu lupaa asunnon olevan miellyttävän avara.

Eteiskalusteet ovat pienessä syvennyksessä oikealla. Vasemmalla on asunnon pienin makuuhuone, jota voi hyödyntää myös arkieteisenä.

Eteisestä on kulku erilliseen vessaan sekä kodinhoitohuoneeseen, joka on eriytetty pesutiloista. Näin ollen kodinhoitohuone palvelee myös saunatilojen pukuhuoneena. Löylyhuone on erotettu suihkuista lasiseinällä, ja pesutilat saavat luonnonvaloa saunan leveän ikkunan kautta.

Toiseen kerrokseen johtavat portaat on sijoitettu keskeisesti ja tehokkaasti. Yläkerran aula on kompakti, jolloin neliöitä on säästynyt hyvän kokoisiin makuuhuoneisiin. Erityisesti päämakuuhuone on hulppea, ja sen hieno erikoisuus on oma, koko asunnon levyinen pinnakaiteinen parveke.

Yläkerran aula on kompaktiudestaan huolimatta avara ja valoisa, koska se avautuu lasikaiteen läpi ja portaan ja olohuoneen välisen seinäkkeen yli suoraan kaksi kerrosta korkeaan olohuoneeseen.

Tilavan saarekkeellisen keit­tiön, väljän ruokailutilan ja korkean olohuoneen muodostamassa näyttävässä ja valoisassa päätilassa on myös varaus takalle.

Näin suuren tupatilan kääntöpuolena on, että kalustaminen saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia. Esimerkiksi television sijoitusta voisi helpottaa, jos saareke ja osa ruokailutilasta erotettaisiin seinäkkeellä olohuoneesta.