Luitko jo tämän: Suo­ma­lais­sa­tel­liit­ti pal­jas­ti kym­me­niä ve­nä­läis­ten asemia Uk­rai­nan sodassa

Pääkirjoitus : Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja­haun saldo on nolo

Li­min­gan­lah­del­la ja sen lä­hei­syy­des­sä on nyt ää­rim­mäi­sen uhan­alai­sia kil­ju­han­hia – WWF ke­hot­taa vält­tä­mään hanhien met­säs­tys­tä alueel­la

Kiljuhanhen ampumisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin.

Hanhien erottaminen ei ole aina helppoa. Vasemmalla on aikuinen kiljuhanhi jaoikealla nuori yksilö Norjan Porsanginvuonolla.
Hanhien erottaminen ei ole aina helppoa. Vasemmalla on aikuinen kiljuhanhi jaoikealla nuori yksilö Norjan Porsanginvuonolla.
Kuva: WWF Suomi

Virkkulan lintutornin edustalla Liminganlahdella nähtiin maanantaina ainakin 24 äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea, kerrotaan WWF Suomen tiedotteessa. Lintuja oli paikalla vielä tiistainakin.

Lisäksi kiljuhanhia on havaittu myös Virkkulan lähellä olevilla pelloilla, Liminganlahden metsästysrauhoitusalueen ulkopuolella.

Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on yksi Pohjolan uhanalaisimmista pesimälinnuista. Sen pelastamiseksi sukupuutolta on tehty kansainvälistä yhteistyötä vuosikymmenien ajan.

– Vetoamme Liminganlahden alueella hanhia ja vesilintuja metsästäviin, että kaikkien hanhien metsästämisestä pidättäydytään siksi aikaa, kun kiljuhanhet ovat paikalla. Tällä hetkellä alueella on myös paljon metsähanhia, joita ei saa metsästää Pohjois-Pohjanmaalla, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

WWF:n mukaan varsinkin syksyisin nuorten hanhien varma lajimääritys on metsästystilanteessa vaikeaa. Kiljuhanhen tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin.

WWF:n kiljuhanhityöryhmä tarkkailee kiljuhanhia tehostetusti Liminganlahden alueella.

Pohjolassa kiljuhanhen kanta oli pienimmillään alle 20 paria. Viime vuosina se on elpynyt noin 40 pariin. Pienelle kannalle yhdenkin yksilön menetys on takaisku.

Oulun seudulla on nähty kiljuhanhia syysmuuton aikaan edellisen kerran vuosikymmeniä sitten. Sitä ennen Oulun seutu oli tärkeä syysmuuton levähdysalue. Kevätmuuton aikana kiljuhanhet levähtävät alueella säännöllisesti.