Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lii­vi­jen­gi United Brot­her­hoo­din jä­se­nil­le pitkiä van­keus­tuo­mioi­ta jen­gi­ri­kos­vyyh­dis­sä – jen­gi­po­mo sai lähes 10 vuoden van­keus­tuo­mion

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tänään maanantaina pitkiä vankeustuomioita UB-jengiin kytkeytyville henkilöille. Rikosvyyhti liittyy viranomaisten suuroperaatioon lopettaa Suomen vaarallisimmaksi katsotun järjestäytyneen rikollisryhmän toiminta.

Helsinki
Oikeus katsoi, että porvoolainen Tero Holopainen on kiistämisestään huolimatta liivijengi United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionion johtaja.
Oikeus katsoi, että porvoolainen Tero Holopainen on kiistämisestään huolimatta liivijengi United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionion johtaja.
Kuva: Arttu Laitala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus jakoi tänään maanantaina liivijengi United Brotherhoodin (UB) jäsenille ja jengiin kytkeytyville muille henkilöille tuomioita.

Oikeus antoi rikoskokonaisuudesta rangaistuksen yhteensä yli 30 henkilölle. Valtaosa tuomioista oli vankeustuomioita, osa vuosien mittaisia.

Oikeus katsoi koventamisperusteeksi sen, että rikokset oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisjärjestöä.

Kyseessä on UB-jengin johtajan Tero Holopaisen ja Helsingin pääosaston ympärille kietoutuva rikoskokonaisuus, jossa syytteessä oli yhteensä 44 henkilöä.

Holopainen kiisti oikeudessa olevansa UB:n ja sen alajärjestön Bad Unionin (BU) johtaja. Käräjäoikeus katsoi, ettei väite pitänyt paikkansa.

Oikeuden mukaan Holopainen on johtanut järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi katsottavia UB:ta ja sen alajengiä ainakin vuodesta 2016 saakka. Oikeus katsoi, että Holopainen on syyllistynyt järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumiseen.

Käräjäoikeus tuomitsi Holopaisen 9 vuoden ja 8 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen lukuisista törkeistä rikoksista. Rikosten tekeminen osana järjestäytynyttä rikollisryhmää kovensi rangaistusta yli kahdella vuodella.

Lisäksi oikeus tuomitsi jengipomon menettämään valtiolle kymmeniätuhansia euroja, arvokelloja, kultakoruja, taideteoksen ja kymmenkunta ampuma-asetta, joiden joukossa muun muassa kaksi konepistoolia.

Oikeus määräsi, että Holopainen vangitaan heti ja passitetaan suorittamaan rangaistustaan vankilaan.

Kiinteistö Porvoosta valtiolle

UB-jengiin liittyvässä rikoskokonaisuudessa syyttäjä vaati rangaistusta yhteensä 96 rikoksesta. Rikosnimikkeet olivat pääosin törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä ampuma-aserikoksia, ryöstö- ja kiristysrikoksia sekä rahanpesurikoksia.

Rikosvyyhdissä oikeus ratkoi osaltaan sitä, hankkiko ja rakensiko jengipomo Holopainen yhdessä eräiden muiden syytettyjen kanssa kiinteistön Porvooseen rikollisesti hankituilla varoilla vuosien 2010 ja 2019 aikana.

Osan syytteistä oikeus hyväksyi ja osan hylkäsi.

Oikeus tuomitsi Porvoon kiinteistön rakennuksineen valtiolle.

Syytevyyhti on osa viranomaisten vuosina 2018–2019 toteuttamaa suuroperaatiota, jonka tavoitteena on lakkauttaa Suomen vaarallisimmaksi ja väkivaltaisimmaksi luokiteltu järjestäytynyt rikollisjärjestö UB.

Poliisihallitus vaatii syyttäjän johdolla UB-jengin lakkauttamista. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa lakkauttamisasiasta tuomionsa 15. helmikuuta.

Väkivaltaa myös vankiloissa

Oikeus antoi rikoskokonaisuudessa tuomion myös vuosi sitten elokuussa Riihimäen vankilan vartijaan kohdistetusta pahoinpitelystä. Tämä on ensimmäinen oikeuden tuomio UB-jengin vanginvartijoihin viimeisen puolentoista vuoden aikana kohdistamista lukuisista pahoinpitelyistä.

Lännen Media on uutisoinut huhtikuusta 2019 saakka UB-jengin vanginvartijoihin kohdistamista väkivallanteoista.

Toimituksen tietojen mukaan UB on masinoinut tähän mennessä 17 suljettujen vankiloiden vanginvartijaan kohdistuneen väkivallanteon. Myös Rikosseuraamuslaitos on LM:n uutisten jälkeen vahvistanut tiedon.

UB-vyyhdissä käsitellyssä tapauksessa kaksi jengiläistä hyökkäsi vartijan kimppuun tämän vapaa-ajalla Vantaalla. Ulkopuolisten puuttuminen tilanteeseen keskeytti väkivallan, mutta uhri sai vammoja tilanteessa.

Oikeus tuomitsi kaksi UB-jengiläistä muiden rikosten lisäksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja pahoinpitelystä. Oikeus piti selvänä, että väkivallan motiivina oli kosto uhrin työstä vanginvartijana Riihimäen vankilassa osastolla, jossa istuu paljon UB-jengiläisiä.

Syyttäjä vaati vanginvartijan pahoinpitelyyn yllyttämisestä rangaistusta myös jengissä ylempänä olleelle miehelle, jolle kaksikko oli soittanut ennen rikosta saadakseen hyväksynnän teolle.

Oikeus katsoi, että mies oli yllyttänyt kaksikkoa häpäisemään vanginvartijan, muttei käyttämään tätä kohtaan väkivaltaa.

– Pitäisikö antaa mennä ihan niin kuin huolella, toinen miehistä oli kysynyt hierarkiassa ylempänä olleelta mieheltä.

– Ei silleen, ei kipiäks vaan häpeäks, tämä oli vastannut.

Näillä perusteilla oikeus hylkäsi syytteen yllytyksestä.

Kolmen tuomarin kokoonpano

Käräjäoikeus käsitteli rikoskokonaisuuden kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana. Oikeudenkäynti järjestettiin Vantaan vankilassa.

Oikeus käsitteli juttua yhteensä 47 istuntopäivänä.

Käräjäoikeus on ratkaissut asian kolmen tuomarin kokoonpanossa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 13.17.