Mainos

Lii­kun­ta­kes­kuk­set vas­ta­si­vat poik­keus­oloi­hin vir­tuaa­li­tun­neil­la, jotka tulivat jää­däk­seen

Liikuntakeskukset toimivat poikkeusolojen ehdoilla

Mari Jauhola ohjaa zumbatunteja livenä Liikuntakeskus Voiton virtuaalipalvelussa.
Mari Jauhola ohjaa zumbatunteja livenä Liikuntakeskus Voiton virtuaalipalvelussa.
Kuva: Ester van Dam

Kevään koronatilanteen vuoksi useiden liikuntakeskusten ryhmätunteja peruttiin ja kuntosalikävijöiden määriä rajoitettiin. Oululaisten liikuntakeskusten nettisivuille ilmestyi monenlaisia liikuntapalveluja virtuaalisesti.

EasyFit Ritaharjussa liveohjatut ryhmäliikuntatunnit peruttiin koronan aiheuttaman poikkeustilan vuoksi ja tilalle piti saada nopeasti jotain.

”Saimme asiakkaidemme käyttöön kaikki Les Mills -tunnit eli yli 800 virtuaalituntia, mukaan lukien lapsille tarkoitetut liikuntatuokiot. Samaan aikaan saimme asiakastoiveita suomenkielisistä virtuaalitunneista, jotka meillä jo olikin olemassa osana keskuksen palveluita. Niille piti kehittää nopealla aikataululla alusta ja järjestää keino, jolla saimme ne asiakkaidemme kotikäyttöön”, kertoo EasyFit Oulu Ritaharjun liikuntakeskusyrittäjä Elina Ponto.

EasyFit-ketju tarjosi myös livetunteja Facebookissa. Elina Ponto on sitä mieltä, että liikuntakeskuksien erilaiset online-palvelut ovat tulleet jäädäkseen.

”Niiden avulla asiakaskunta voi laajentua eikä asiakkaan maantieteellinen sijainti ole enää este tai edes hidaste.”

Ryhmäliikuntaa erityisjärjestelyin

Kesäkuun alussa aloitettiin ryhmäliikunta erityisjärjestelyin. Tuntien aikana varataan enemmän tilaa asiakkaille.

”Asiakkaiden käytössä on kaksi kolmasosaa normaalipaikoista. Tuntien väliin olemme varanneet rutkasti aikaa, jolloin asiakkaat ehtivät hyvin pukuhuoneista pois ennen seuraavan tunnin asiakkaiden tuloa.”

Viime kevään aikana on lainattu liikuntavälineitä asiakkaille ja toiminta jatkuu osittain.

”Ylimääräiset ryhmäliikuntavälineet lainataan edelleen ensisijaisesti riskiryhmässä oleville asiakkaillemme, jotta heidän treenaamisensa olisi tehokkaampaa ja mielekkäämpää kotona.”

Treenikontti Ainolanpuistoon

Myös Liikuntakeskus Voitto on aloittanut VoittoKotiin-palvelun eli livetunnit virtuaalisesti. Lisäksi asiakkaiden käyttöön on tulossa treenikontti kesäksi Oulun Hupisaarille, Ainolanpuiston Sahasaareen. Syksyllä se siirretään pysyvästi Voiton pihalle Terminaaliin Limingantulliin.

”Aloitimme Voitossa taas ryhmäliikuntatunnit kesäkuun ensimmäisenä päivänä ja ryhmien koko puolitettiin. Ryhmäliikuntasaliin otetaan 30 osallistujaa ja pyöräsaliin 20 osallistujaa”, Liikuntakeskus Voiton yrittäjä Tuomo Kilpeläinen kertoo.

Kuntosali on ollut koko viime kevään auki ja kävijämääriä ei ole tarvinnut rajoittaa.

”Maaliskuun lopussa meillä kävi kolmisenkymmentä asiakasta salilla. Vastaavasti tammikuussa kävijöitä oli useita satoja.”

Liikuntakeskus Voitto on ottanut ohjelmistoonsa virtuaaliset livetunnit. Kesäksi on tulossa Voiton treenikontti Ainolanpuiston Sahasaareen. Kuvassa: Tiina Vähä-Merilä, Tuomo Kilpeläinen, Joonas Hakala
Liikuntakeskus Voitto on ottanut ohjelmistoonsa virtuaaliset livetunnit. Kesäksi on tulossa Voiton treenikontti Ainolanpuiston Sahasaareen. Kuvassa: Tiina Vähä-Merilä, Tuomo Kilpeläinen, Joonas Hakala
Kuva: Ester van Dam

Taukojumppaa ja ulkoliikuntaa

Tänä keväänä ihmiset ovat alkaneet tehdä enemmän töitä kotona, mikäli siihen on ollut mahdollisuus.

”Etätöissä repsahtaa, jos ei jaksa huolehtia normaaliin arkeen kuuluvista liikuntarutiineista. Sinällään ei ole väliä, tekeekö töitä kotoa vai liikahtaako autossa istuen työpaikalle. Kotona on ehkä helpompi unohtua koneen ääreen. Työ- ja vapaa-aika saattavat sekoittua iloisesti”, arvelee Tuomo Kilpeläinen Voitosta.

Elina Ponto EasyFit Ritaharjusta kehottaa pitämään taukojumppia työpäivän lomassa ja ulkoilemaan mahdollisuuksien mukaan.

”Lihaskunnosta kannattaa pitää huolta kehonhuoltoa unohtamatta. Myös lähimmän liikuntakeskuksen palveluntarjontaan kannustan tutustumaan. Voisiko personal trainerin vetämä ulkoryhmä tai muut etäpalvelut olla sopivaa treeniä?”