Li­ha­ja­los­ta­ja Kyl­mä­sen tuo­tan­to pa­lau­tuu hi­taas­ti vuoden ta­kai­ses­ta suur­pa­los­ta – "Siinä paloi ihan kaikki"

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Antti Kylmänen arvioi, että tuotantomäärät ovat 15–20 prosentin luokkaa paloa edeltäneestä ajasta.

Vuoden takaisen palon jälkiä on yhä nähtävissä Rantsilassa Kylmäsen tuotantolaitosten luona.
Vuoden takaisen palon jälkiä on yhä nähtävissä Rantsilassa Kylmäsen tuotantolaitosten luona.
Kuva: Teija Soini

Lihanjalostaja Kylmänen Food Oy:n toiminta palautuu hitaasti vuoden takaisesta suurpalosta.

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Antti Kylmänen arvioi, että tuotantomäärät ovat 15–20 prosentin luokkaa paloa edeltäneestä ajasta.

– Meillä on kyllä suunnitelmia, mutta kaikkea ei voi missään tapauksessa tehdä kerralla, hän sanoo.

Osa palon jäljistä on yhä raivaamatta. Kylmänen on paloa seuranneen vuoden aikana rakentanut tuhoutuneen tuotantolaitoksensa tilalle muutaman sata neliömetriä uutta tilaa.

– Sinne on esimerkiksi rakennettu hirviteurastamo, ja melkein kauden alusta pääsimme ottamaan eläimiä vastaan.

Lisäksi toimintaan on saatu savustamo, ja muutama viikko sitten yhtiö on saanut veripaltun takaisin tuotantoon. Myös jotkut säilykkeet ovat palanneet valikoimaan.

Ruokamakkaroiden valmistuksen siirto Sodankylään on puolestaan kesken.

– Siellä on aikoinaan valmistettu makkaraa, joten tilaa siellä kyllä on. Koneiden toimitusajat ovat kuitenkin pitkät, Kylmänen sanoo.

Kylmäsen mukaan yhtiö on palkannut toistakymmentä työntekijää takaisin palon jälkeen.

Sekä Sodankylän että Rantsilan tuotantolaitoksiin tullaan Kylmäsen mukaan tekemään laajennuksia, mutta niiden mittakaava on yhä auki.

– Ensi keväänä varmaan rakennetaan lähettämö ja leikkaamo. Eineslinjastosta ei ole vielä tehty päätöstä. Se on iso juttu, joka vaatii paljon tilaa, hän sanoo.

Tuli tuhosi Kylmänen Food Oy:n tuotantolaitoksen 6 000 neliömetrin kokoisen hallin Nelostien varressa Rantsilassa viime vuoden marraskuun 10. päivä.

Tilojen lisäksi palo tuhosi kaiken kaikkiaan noin 250 000 kiloa lihaa sekä 300 konetta. Tulipalon syttymissyynä oli sähkövika, ja palo sai alkunsa tuotantorakennuksen välikatossa sijainneista sähkölaitteista.

– Siinä paloi ihan kaikki, Kylmänen sanoo.