
Robotteja tarvitaan vaarallisia ja toistuvia töitä varten. Eurooppalainen HYFLIERS-tutkimushanke aikoo automatisoida Oulun yliopiston johdolla kaasu- ja öljyteollisuuden kunnossapitoa.
Kokemusta viiden maan tutkimusryhmään tuo lentorobottien huippukehittäjä professori Aníbal Ollero. Hän on parhaillaan Oulussa, missä tutkimusryhmä kokoontuu juuri ensi kerran.
Espanjalainen Ollero työskentelee Sevillan yliopistossa.
– Lentomanipulaattorien kanssa olemme tehneet töitä kahdeksan vuotta.
Professori on viimeksi johtanut Sevillassa ilmailuun erikoistuneen Catec-keskuksen nimissä eurooppalaista Aeroarms-tutkimuskonsortiota. EU-hanke kehitti lentorobotin tarraamaan magneettisesti kaasu- tai öljyputkeen.
Laitteen käsivarsi on varustettu ultraäänitutkalla, joka analysoi seinän paksuutta, mahdollisia murtumia tai ruostetta.
HYFLIERS aikoo nyt saattaa kunnossapitorobotin hybridien aikakaudelle: sekä lentoon että rullaamaan yläilmoissa itsenäisesti putkien ulko- sekä sisäpintaa pitkin. Laitetta varten kehitetään myös käärmemäinen käsivarsi käyttämään putken kuntoa tarkastavaa anturia.
Energiateollisuus tarvitsee kilometreittäin putkia, joista on pidettävä huolta. Kunnossapito on paitsi kallista myös vaarallista.
– Putket täytyy tarkastaa noin kerran vuodessa, Ollero kertoo ja näyttää kuvaa, jossa mies roikkuu kuin hämähäkki putken kyljessä.
– Jos korroosio on pitkällä ja putki vuotaa, siitä ei hyvää seuraa jalostamolle, toteaa yhteishankkeen koordinaattori professori Juha Röning Oulun yliopistosta.
Yrityksiä hankkeessa edustavat muun muassa jättiyhtiöt Total ja Chevron Ranskasta.