Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Lau­lu­jout­sen­kan­nan kasvu näyttää py­säh­ty­neen – Sii­ka­joel­la nähtiin yksi Jout­sen­bon­gauk­sen suu­rim­mis­ta jout­sen­par­vis­ta

-
Kuva: Pekka Komi

BirdLife Suomen 29.–30.10. järjestämässä Joutsenbongauksessa havaittiin noin 51 000 laulujoutsenta. Tulosten mukaan laulujoutsenkannan kasvu näyttää pysähtyneen. Edellisen kerran Joutsenbongaus järjestettiin syksyllä 2017, jolloin joutsenia havaittiin noin 52 000.

Joutsenhavaintoja ilmoitettiin enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta lintujen yhteismäärä jäi pienemmäksi kuin viime kerralla ja selvästi pienemmäksi kuin vuonna 2014, jolloin laskettiin lähes 58 000 laulujoutsenta. Tänä vuonna suurimmat parvet olivat Lapinlahden Varpaisjärven 420 yksilöä, Siikajoen Merikylän 400 lintua ja Kouvolan Valkealan 391 joutsenta. Aiempien Joutsenbongausten suurimmista kerääntymistä on laskettu jopa yli tuhat lintua.

Suurimmat kuntakohtaiset laulujoutsenmäärät laskettiin Sastamalassa, Torniossa ja Siikajoella. Syksyinen joutsenkantamme selvitettiin nyt viidettä kertaa.

Eniten laulujoutsenia havaittiin tänä vuonna Pohjanmaalla ja eteläisen Suomen sisämaassa. Keski-Pohjanmaalla laskettiin lähes 6 000 laulujoutsenta ja Pirkanmaalla yli 5 000. Joutsenhavaintoja kertyi kuitenkin runsaasti koko maasta: esimerkiksi Varsinais-Suomessa havaittiin yli 4 000 yksilöä ja Lapistakin löytyi vielä yli tuhat laulujoutsenta.

Kaikkiaan ilmoitettiin yli 2 300 joutsenhavaintoa, ja niitä saatiin 263 Suomen kunnasta Ahvenanmaalta Inariin.

BirdLife arvioi tulosten perusteella laulujoutsenkannan kasvun pysähtyneen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.