Mainos

Lauan­tai­na on ai­nut­laa­tui­nen mah­dol­li­suus nähdä Hu­pi­saar­ten pu­rois­sa pols­ki­va taimen – Hu­pi­saar­ten Kutuyö -ta­pah­tu­ma tuo luonto- ja kult­tuu­ri­elä­myk­siä kes­kel­le kau­pun­kia

Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma lauantaina 2.10. kello 14–21. Tapahtumassa on työpajoja ja esityksiä. Lisäksi alueen yritykset ja palvelut esittäytyvät.

-
Kuva: Anna Lanas

Tiesitkö, että Oulun Hupisaarten puroverkostoissa asustaa tällä hetkellä Suomessa harvinaisia ja erittäin uhanalaisia meritaimenia, jotka ovat saapuneet puroihin kutemaan syksyn hämärissä?

Taimenten kuteminen kaupungin puiston puroissa ei ole itsestäänselvyys, vaan yhteisen uurastuksen ja talkootyön tulos. Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus ja Luonnonvarakeskus (Luke) ovat kunnostaneet Hupisaarten puroverkostoa vuodesta 2016 alkaen. Syksyllä 2018 Luke siirsi puroihin onnistuneesti ensimmäistä kertaa aikuisia kutuvalmiita taimenia.

Tällä hetkellä puroissa esiintyy aikuisten taimenien lisäksi ilahduttavan paljon myös taimenen poikasia. Myös lohen, siian ja harjuksen poikasia on havaittu puroissa. Lohikalat ovat jälleen alkaneet lisääntyä Oulujoessa.

Ensi lauantaina 2.10. kaupunkilaisilla ja matkailijoilla on mahdollisuus tutustua taimenten pinnanalaiseen elämään tarkemmin, kun Hupisaaressa järjestetään tunnelmallinen koko perheen maksuton tapahtuma Hupisaarten Kutuyö.

-
Kuva: Anna Lanas

Tapahtumassa on mahdollista bongailla taimenia opastetusti lamppujen avulla suoraan puroista. Kalojen bongailussa auttaa Finnactionin kalastusyrittäjä Jarkko Auno.

”On aivan mahtavaa, että uhanalainen taimen on saanut uuden lisääntymisalueen lähes Oulun keskustasta. Toivon tapahtuman innostavan ihmisiä kaupunkiluonnon ihmettelyyn sekä lisäävän tietoisuutta vaelluskalojen tämän hetkisestä tilanteesta”, Auno kertoo.

”Hauskinta on, jos sattuu paikan päälle silloin, kun kutu on käynnissä ja taimennaaras kaivaa kutukuoppaa. Parhaiten taimenet näkyvät pimeällä.”

Myös Oulun Energian kalatarkkailukoppi Merikosken kalatien yhteydessä on auki päivällä.

Hupisaarten Kutuyö tarjoaa myös kulttuurielämyksiä

Taimenten bongailun lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus osallistua oululaisten taiteilijoiden työpajoihin, joissa vieraat pääsevät tekemään taidetta luonnon omista materiaaleista. Yhdessä työpajassa voi esimerkiksi kokeilla kasvivärjäystä ruskan värjäämillä lehdillä.

-
Kuva: Tulikukka

Tapahtumassa esiintyy myös rakastettu oululainen laulaja-lauluntekijä Jukka Takalo, jonka elämyksellisen musiikin tahdissa voi jammailla puistossa päivän ja illan aikana. Kun pimeys laskeutuu Hupisaarten ylle, saavat kaupunkilaiset ihastella upeaa tulishowta.

Tutustu Hupisaarten alueen tarinoihin ja palveluihin

Tapahtumassa pääsee tutustumaan myös Hupisaarten alueen tarinoihin ja palveluihin. Alueen ravintolat ja museot ovat auki tapahtumapäivänä. Esimerkiksi Kahvila Kiikku palvelee koko tapahtuman ajan. Ravintolakorttelin Ravintola Rauhalassa voi poiketa brunssilla (kello 12–16 ) ja Tuba Food & Loungessa (avoinna 12–24) pääsee myös keikalle Kutuyö-tapahtuman jälkeen (alkaen kello 21).

Laulaja-lauluntekijä Jukka Takalo.
Laulaja-lauluntekijä Jukka Takalo.
Kuva: Kaisa Heikkinen

Oulun seudun oppaat tarjoavat mielenkiintoisia tietoiskuja alueesta sekä kertovat alueen ainutlaatuisia tarinoita. Tapahtuma on myös oiva tilaisuus kurkata historialliseen Valjastehtaaseen rakentuviin asuntoihin.

Hupisaarten Kutuyössä on ohjelmaa koko päivän ajan kello 14–21.

Päivä on maksuton ja terveysturvallinen. Tapahtumassa on ohjelmaa pitkin päivää, joten kävijöiden odotetaan kulkevan tapahtumassa tasaisesti koko päivän aikana. Tällä tavoin pyritään varmistamaan, ettei ruuhkia ja siten altistusriskejä pääse syntymään.

Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma on osa Luonnonvarakeskuksen koordinoimaa ”Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena” -hanketta. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämänä. Oulun kaupunki on hankkeessa osarahoittajana.

Tutustu Hupisaarten Kutuyö -tapahtuman tarkempiin aikatauluihin tapahtuman Facebook-sivuilla.

Seuraa Hupisaarten taimenia livenä YouTubessa!

-