Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Lapset on luotu liik­ku­maan – ve­ren­ma­ku suussa kil­pai­le­mi­nen voi sam­mut­taa lii­kun­nan ilon

Lasten ja nuorten liikunnassa on tärkeää säilyttää mukava höntsäily varhaisten lajivalintojen ja kilpailutavoitteiden sijaan. Joulunpyhät tarjoavat tilaisuuden liikkumiseen, kuntoiluun ja leikkimiseen oman perheen tai ystävien kesken.

Liikunnan iloja voidaan näin korona-aikana hakea ulkoliikunnasta. Pikkuinen Emilia Mikkonen otti äitinsä Annina Mikkosen kanssa tuntumaa luisteluun viime tammikuussa Välivainiolla Castrenin kentällä Oulussa järjestetyssä luistelukoulussa.
Liikunnan iloja voidaan näin korona-aikana hakea ulkoliikunnasta. Pikkuinen Emilia Mikkonen otti äitinsä Annina Mikkosen kanssa tuntumaa luisteluun viime tammikuussa Välivainiolla Castrenin kentällä Oulussa järjestetyssä luistelukoulussa.
Kuva: Jukka Leinonen

Talven tullen liikuntapaikoilla käy kuhina, kun lapset ja nuoret luistelevat ja pelaavat jääkiekkoa vastajäädytetyillä tekojääkentillä ja luonnonjäillä. Hiihtäjät ilmestyvät laduille alta aikayksikön, kun tieto kunnossa olevista reiteistä kiirii eteenpäin. Iltaisin liikkeellä näkyy ulkoilijoita ja lenkkeilijöitä.

Ulkoliikuntapaikkojen vilske ja pihaleikkien tohina kätkevät kuitenkin alleen sen, että lasten, nuorten ja aikuisten liikunta on vähentynyt koronakaudella. Harrastukset ovat sulkujen takia katkolla ja perheiden, mutta myös sinkkujen, elämä keskittyy tiiviisti koteihin. Jumppaohjelmien noudattaminen ja kuntoilu kotona vaativat sopivien tilojen ja välineiden lisäksi hyvää motivaatiota.

Liikunnan iloa ja liikuntamahdollisuuksia joudutaan nyt etsimään muualta. Katse on syytä suunnata ulos. Ulkona tapahtuva lähiliikunta on ajankohtaista,  kun kaupungin sisäharrastetilat on väliaikaisesti suljettu ja muutkin palveluntarjoajat ovat porrastaneet toimintoja.

Liikunnalliset elämäntavat omaksutaan usein nuorena, mutta eri elämäntilanteissa kuntoilun merkitys voi vaihdella. Liikunnan aloittaminen pitkän tauon jälkeen voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.