Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Lapsen pa­hoin­pi­te­ly­vi­deoi­den laaja ja­ka­mi­nen ai­heut­ti lynk­kaus­il­miön – Po­lii­si: "Per­heil­le tullut suoria uh­kauk­sia"

Poliisi pyytää, että erityisesti aikuiset hillitsisivät nyt tunnereaktionsa ja lopettaisivat lasten ja näiden perheiden uhkailun. Poliisi muistuttaa edelleen, ettei videoilta saa kokonaiskuvaa tapahtumista. Pahoinpitelyn kohteeksi joutunut alakouluikäinen poika on päässyt sairaalasta kotiin toipumaan.

Helsinki


Kaakkois-Suomen poliisi vetoaa edelleen ihmisiin, ettei pikkupojan pahoinpitelystä maanantaina kuvattua videota levitettäisi enempää.
Kaakkois-Suomen poliisi vetoaa edelleen ihmisiin, ettei pikkupojan pahoinpitelystä maanantaina kuvattua videota levitettäisi enempää.
Kuva: Pentti Vuosaari

Poliisi toivoo malttia tunnereaktioihin, joita maanantaina laajasti leviämään lähteneet alakouluikäisen pojan pahoinpitelyvideot herättävät.

Väkivallan uhriksi imatralaisen koulun pihalla joutunut poika on poliisin mukaan päässyt jo kotiin toipumaan.

– Teosta epäiltyihin lapsiin ja heidän perheisiinsä on kohdistettu uhkailua netissä. Sitä on mennyt myös suoraan heille, sanoo jutun tutkinnanjohtaja, komisario Jarno Saarinen Kaakkois-Suomen poliisista.

– Kommentoinnissa on lynkkausmeininki, joka kohdistuu lapsiin ja perheisiin. Vähintäänkin aikuisten pitäisi tajuta, ettei sellainen on keinovalikoimana Suomessa täysin epärealistinen.

Poliisi muistuttaa, että sillä on tutkinnassa vakava, lapseen kohdistunut väkivaltarikos.

– On kummallista, että tämä osallisiin ja heidän perheisiinsä kohdistuva uhkailu on nyt saamassa suuremman roolin jutussa.

– Lapsilta ja teineiltä keuhkoamisen vielä jotenkin ymmärtää, mutta että aikuiset lähtevät ratkomaan asioita samalla tavalla kuin pojat näillä videoilla.

Kaikki osalliset alakoululaisia

Kolme imatralaista alakouluikäistä poikaa pahoinpiteli maanantaina iltapäivällä saman ikäisen pojan. Paikalla olleet lapset kuvasivat tapahtumasta useita videoklippejä.

Videoilla tekijät muun muassa hyppivät maassa makaavan uhrin pään päällä. Myös hänen nostamisensa ambulanssin paareille on kuvattu.

Viranomaiset vetosivat tiistaiaamuna, etteivät ihmiset levittäisi yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia asioita sisältäviä videoita sosiaalisessa mediassa ja yksityisviestipalveluissa. Videoilla esiintyvät henkilöt ovat tunnistettavissa ja reilusti alle 15-vuotiaita lapsia, jotka eivät ole rikosvastuussa.

Poliisilla ei ole käsitystä siitä, miten laajasti toivetta on noudatettu.

Lännen Median havaintojen mukaan lukuisat somekanavat ovat poistaneet tapauksesta kuvattuja videoita, joita käyttäjät kuitenkin lataavat niihin uudestaan ja uudestaan.

Netissä on paljon kommentteja, joissa väkivallanteosta epäiltyjä lapsia ja heidän perheitään uhataan väkivallalla, lapsia toivotetaan kaasukammioon ja heille toivotaan kuolemaa.

Älkää jakako

Komisario Jarno Saarinen muistutti tiistaina, että pahoinpitelystä kuvattujen videoiden jakaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Samoin uhkailu netissä, viesteillä tai kasvokkain voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

– Imatra on pieni paikkakunta ja rummutus tästä asiasta on ollut valtava. Jos näistä uhkailuista käynnistetään rikosprosessi, se ei tule minun tutkittavakseni, Saarinen sanoo.

Poliisi vetoaa ihmisiin edelleen, ettei videota jaettaisi enempää.

– Video on levinnyt todennäköisesti jo niin laajalle, ettei sitä enää pois netistä saada.