Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Lappiin ja Koil­lis­maal­le on satanut syksyn en­si­lu­mi – Enon­te­kiöl­lä lunta jo yh­dek­sän senttiä

Lumisateisiin on syytä varautua myös muualla Suomessa - Ilmatieteen laitos varoittanut mustasta jäästä teillä.

Kuva Enontekiön Peltovuoman kelikamerasta lauantaiaamulta kello 8.20.
Kuva Enontekiön Peltovuoman kelikamerasta lauantaiaamulta kello 8.20.
Kuva: Traffic Management Finland

Lappiin on satanut syksyn ensilumi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivystävä meteorologi kertoi aamupäivällä pian kello kymmenen jälkeen, että eniten lunta oli satanut Enontekiöllä Näkkälässä, jossa maa oli saanut jo yhdeksän sentin lumipeitteen. Esimerkiksi Kittilässä oli satanut puolestaan kahdeksan senttiä lunta ja Kuusamossa seitsemän senttiä.

Ilmatieteen laitoksen ensilumen määritelmä täyttyy, jos aamulla kello 9 lunta on vähintään yksi sentti. Laitokselta on ennustettu, että iltaan mennessä Keski-Lapin ja Koillismaan välisellä alueella lunta voi sataa jopa 10–15 senttiä.

Ajokeli huono

Ajokeli on paikoin huono Lapissa lumi- tai räntäsateen takia, varoitti Tieliikennekeskus varhain aamulla.

Myös Ilmatieteen laitoksen varoituskartassa lähes koko Lappi oli aamusta keltaisella eli ajokeli on alueella mahdollisesti vaarallinen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan pohjoisosaan on leviämässä lumi- ja vesisadealue. Päivällä lunta sataa etenkin Käsivarresta Itä-Lappiin yltävällä alueella, muualla sade on pääosin vettä.

– Iltaa kohden myös Etelä-Lapissa lumisadetta. Yöllä myös Pohjanmaalla tullee jokunen lumikuuro, laitos kertoi pian aamukuuden jälkeen päivittämässä sääkatsauksessaan.

Twitterissä Ilmatieteen laitos myös varoitti eilen mustasta jäästä.

– Lapissa ajokeliä huonontavat lumisateet, muualla keli on paikoin liukas mustan jään muodostumisen vuoksi. #talvirenkaat tviitissä sanottiin.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti

Forecan mukaan lauantaista maanantai-iltaan asti ulottuvalla jaksolla lunta voi sataa Keski-Lapista Koillismaan itäosaan 10–30 senttimetriä. Lunta tulee ajoittain pyryttämällä.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti, erityisesti maan lounaisosaan, Foreca ennustaa. Lumi- ja vesisateet heikentävät ajokeliä syyslomien meno- ja paluuliikenteessä lähipäivinä, sääpalveluyritys varoittaa.

Talvirenkaiden käyttö riippuu kelistä

Suomessa astui kesäkuussa voimaan uusi tieliikennelaki, jossa vuodelta 1981 peräisin ollut edellinen laki päivitettiin nykyaikaan. Uuden tieliikennelain myötä talvirenkaiden vaihtaminen ei enää riipu kalenterikuukausista.

Talvirenkaita ei ole pakko vaihtaa enää lainkaan, jos sää tai keli ei sitä edellytä. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mutta ne voi vaihtaa alle myös muulloin, jos ne sopivat säähän.