Lapin tul­va­huip­pu­jen ar­vioi­daan ajoit­tu­van ke­sä­kuul­le – mah­dol­li­suus jopa en­nä­tys­tul­viin

Vahinkorajat ovat vaarassa ylittyä erityisesti Kemijoella Rovaniemellä, Ounasjoella Kittilässä ja Tornionjoella Pellossa.

Ounasjoelle Kittilään odotetaan taas suuria tulvia. Arkistokuva.
Ounasjoelle Kittilään odotetaan taas suuria tulvia. Arkistokuva.
Kuva: Ilkka Karttunen

Lapin tulvahuippujen arvioidaan ajoittuvan kesäkuulle. Ajankohta on poikkeuksellisen myöhäinen viileän säätilan vuoksi.

Poikkeuksena on Simojoen alue, jossa suurimman virtaaman ajankohta on ennusteen mukaan toukokuun puolivälin jälkeen.

– Tavanomaista viileämpi kevätsää jatkuu Lapissa eikä kunnon sulaminen pääse käynnistymään vielä ensi viikollakaan. Varsinainen lumen sulaminen käynnistyy vasta kun vuorokauden keskilämpötila on selvästi lämpimän puolella, Lapin ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo.

Kevättulvien siirtyessä myöhäiseen ajankohtaan mahdollisuudet nopealle ja yhtäjaksoiselle sulamisjaksolle kasvavat. Siksi tulvat voivat olla useilla alueilla yhtä suuria kuin alueiden aiemmat suurtulvat.

Myös ennätyssuuret tulvat ovat mahdollisia. Vahinkorajat ovat vaarassa ylittyä erityisesti Kemijoella Rovaniemellä, Ounasjoella Kittilässä ja Tornionjoella Pellossa. Ivalossa ja Torniossa korotetut tulvapenkereet suojaavat suurimmilta vahingoilta. Jos sulamisaikana esiintyy runsaita vesisateita, tilanne pahenee. Esimerkiksi Kittilän ja Ivalon vuoden 2005 suurtulvien aikaan satoi myös runsaasti vettä.

Jos lämpötilat vaihtelevat lämpimästä kylmään ja toisinpäin, voi yhden ison tulvan sijasta esiintyä useampia pienempiä tulvia.

Jäänlähdön ei sen sijaan arvioida tuottavan kuluvana keväänä suurempia ongelmia.

Viranomaiset ovat varautuneet tulvatilanteeseen kaikilla riskipaikkakunnilla, ja valmiustaso on nostettu tilanteen vaatimalle tasolle.

Pohjois-Pohjanmaalla Ii- ja Kuivajoen tulvista odotetaan tavallista suurempia. Tulvahuippujen arvioidaan ajoittuvan toukokuun lopulle.

Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisesti sivulla www.ymparisto.fi/tulvatilanne. Ennusteet päivittyvät viikoittain.