Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Läpi yön jat­ku­nut EU-el­py­mis­pa­ke­tin kä­sit­te­ly kes­key­tet­tiin – täys­is­tun­to jatkuu jälleen illalla

Perussuomalaiset venytti eduskunnan keskustelua aamuun asti.

Helsinki
Keskustelu EU:n elvytyspaketista venyi läpi yön. Kuva keskiviikolta.
Keskustelu EU:n elvytyspaketista venyi läpi yön. Kuva keskiviikolta.
Kuva: Kimmo Brandt/compic

Eduskunnan keskustelu EU:n elpymispaketista on keskeytetty perustuslakivaliokunnan kokouksen vuoksi. Täysistuntoa jatketaan jälleen illalla kello 20.

Perustuslakivaliokunnan kokous ei liity elpymispakettikokonaisuuteen. Esityslistan mukaan kokous alkoi kello 10.

Täysistunto alkoi eilen illalla, ja keskustelu elpymispaketista jatkui läpi yön aina aamuun asti. Keskustelu päättyi hieman ennen kymmentä.

Keskustelun jatkumisesta piti huolen oppositiopuolue perussuomalaiset. Puolueella oli salissa yöllä koko ajan noin viisi edustajaa, jotka nousivat vuorotellen puhumaan. Perussuomalaisten puhujarinki vaihtui jonkin verran yön edetessä ja vaihtuessa aamuun. Jonossa oli jatkuvasti useita puheenvuoroja.

Keskustelu edeltää täysistunnon äänestystä siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa. Jos yksikin maa jättää kokonaisuuden hyväksymättä, EU-maiden viime vuonna neuvottelema kokonaisuus ei tule voimaan.

Eduskunnan oli tarkoitus äänestää kokonaisuudesta jo eilen, mutta puheenvuoropyyntöjen takia äänestys siirtyi. Puhemiesneuvosto linjasi eilen, että se päättää äänestyksen ajankohdasta vasta kuunneltuaan kaikki puheenvuorot.

Jo tiistaina alkanut keskustelu venyi aamuyölle myös keskiviikkona. Tuolloin puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) keskeytti asian käsittelyn neljän jälkeen aamulla.

Käsittely kävi eilen pöydällä

Eduskunta äänesti eilen pääministeripuolue SDP:n esityksestä EU-elpymispaketin käsittelyn pöydällepanosta. Vaihtoehtona oli perussuomalaisten esitys siitä, että käsittelyä lykättäisiin ensi viikon perjantaihin. SDP:n esitys hyväksyttiin äänin 92–34.

Käsittely pantiin pöydälle keskiviikkoiltana alkaneeseen toiseen täysistuntoon asti. Tämä hieman ennen iltaseitsemää alkanut istunto jatkui vielä torstaiaamuna.

Kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.) kertoi eilen STT:lle, että samana päivänä jatkamisen tavoitteena oli varmistaa, ettei elpymispakettiasiaa voida oppositiopuolueiden voimin päättää lykätä yllättäen huomattavasti kauemmas tulevaisuuteen. Tällainen voisi olla mahdollista esimerkiksi silloin, jos paketin vastustajilla olisi salissa hetkellinen enemmistö keskustelun venyessä aamuyön pikkutunneille.

Kun esitys on kerran pantu pöydälle seuraavaan täysistuntoon, niin ei voida tehdä enää uudelleen.

Kokonaisuuden hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön annetuista äänistä. Hallituspuolueiden äänet eivät siis yksin riitä, vaan ne tarvitsevat tukea oppositiopuolue kokoomukselta.

Koko oppositio kokoomusta lukuun ottamatta on äänestämässä pakettia vastaan, ja kokoomus on antanut kansanedustajilleen vapaat kädet äänestyksessä. Puolueessa tiedetään olevan sekä paketin kannattajia että vastustajia.


Päivitetty kello 10.27, kun käsittely keskeytettiin.