Lännen Median pää­toi­mit­ta­jan kom­ment­ti: Miksi Lu­kas­hen­ko ei ole enää pre­si­dent­ti

Kirjoittaja Matti Posio on Lännen Median päätoimittaja.
Kirjoittaja Matti Posio on Lännen Median päätoimittaja.

Tarkkaavainen lukija on huomannut, että Lännen Media ei enää käytä Aleksandr Lukashenkosta nimitystä presidentti. Puhumme yleensä Valko-Venäjän itsevaltaisesta tai kova-otteisesta johtajasta. Kuvaava on myös sanavalinta "maata 26 vuotta hallinnut".

Uudelle käytännölle on monta perustetta.

Valko-Venäjän 9. elokuuta pidetyt presidentinvaalit olivat vahvasti manipuloidut. Ennen vaaleja keskeiset vastaehdokkaat ajettiin maasta tai pantiin vankilaan. Ehdokkaaksi pääseminen oli kiinni Lukashenkolle kuuliaisten vaaliviranomaisten tahdosta.

Vilpillinen ääntenlasku ja puuttuva riippumaton vaalitarkkailu ovat vain osa ongelmaa. Valko-Venäjältä puuttuu vapaus normaaliin demokraattiseen prosessiin.

Lukashenkolle julistetaan vaaleissa aina 80 prosentin kannatus. On täysin selvää, että se ei vastaa todellista kansan tahtoa.

Kun lisäksi EU – ja johtavat länsimaat – ovat kieltäytyneet tunnustamasta presidentinvaalien tulosta, Lukashenko ei enää ole legitiimi presidentti.

Journalismiin kuuluvaa realismia on myöntää, että käytännössä Lukashenko yhä johtaa maata – olkoonkin, että tukeutuen voimaan. Venäläisissä ja virallisissa valkovenäläisissä lähteissä häntä kutsutaan presidentiksi. Siksi termi saattaa vielä esiintyä joissakin yhteyksissä meilläkin.

Ei kuitenkaan ole enää perusteltua nimittää Lukashenkoa presidentiksi johdonmukaisesti.