Tilaajille

Läm­pi­mät leivät ovat syksyn helpoin herkku – Ret­ro­ruo­ka muuttuu tren­dik­kääk­si, kun täytät leivät avo­ka­dol­la ja ha­pan­kaa­li-kimc­hil­lä

Ei kannata ajatella, että lämpimät leivät olisivat pelkästään retroherkku. Esimerkiksi vegaaninen toast on trendiruokaa parhaimmillaan. Se saa sisuksiinsa avokadoa ja hapankaali-kimchiä. Kokeile, miten vohvelirauta soveltuu toastien paistamiseen.

Jos ajattelet lämpimiä leipiä retroruokana, on aika päivittää päälliset. Ruisleipäpizzan päälle levitetään herkullinen uunissa paahdettu tomaattikastike. Kastikkeen voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä. Pizza viimeistellään tomaattikastikkeeseen säilötyllä särjellä ja mozzarellalla.

Raikas vegaaninen toast saa sisuksiinsa avokadoa ja hapankaali-kimchiä. Tiraus situunamehua pitää huolen, että avokado säilyttää kauniin vihreän värinsä. Kinkulla ja cheddarilla täytetty toast taas nojaa perinteisempään makumaailmaan.

Toastit on näppärä valmistaa vohveliraudalla. Jos haluat käyttää vähemmän rasvaa, ota apuun leivinpaperi. Aseta vohvelirautaan puoleksi taiteltu leivinpaperinpala ja sujauta leipä leivinpaperin väliin. Leipiä ei tarvitse voidella lainkaan.

Leipään ei tule yhtä rapea pinta kuin ilman leivinpaperia, mutta kokki säästyy sotkun siivoamiselta.

Vohvelirauta-toastit

neljä annosta

Laita vohvelirauta tehokäyttöön ja valmista meheviä toasteja.
Laita vohvelirauta tehokäyttöön ja valmista meheviä toasteja.
Kuva: Elina Ylitervo

8 siivua paahtoleipää

voita

3 rkl dijon-sinappia

3 rkl majoneesia

2 tomaattia

70 g cheddarjuustoa

4 siivua kinkkua

Voitele paahtoleipäsiivut yhdeltä puolelta voilla. Asettele leivät alustalle voipuoli alaspäin. Sipaise neljään leipään dijonia ja loppuihin majoneesia.

Leikkaa tomaatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Asettele dijonilla voidellun leivänpäälle kinkkua, tomaattia ja juustoa. Nosta päälle majoneesilla voideltu leipä voipuoli ylöspäin.

Paista vohveliraudalla, kunnes leipä on saanut väriä ja juusto on sulanut. Leikkaa kolmioiksi ja tarjoile heti.

Vinkki: Lapsille maistuvat lämpimät voileivät, joissa dijon-sinappi on korvattu ketsupilla.

Lämmin avokadoleipä

kaksi annosta

Vege-leipä saa sisälleen avokadoa ja hapankaali-kimchiä.
Vege-leipä saa sisälleen avokadoa ja hapankaali-kimchiä.

4 siivua paahtoleipää

vegaanista margariinia voiteluun

1 dl vegaanista cheddar-raastetta

1 ½ dl valmista hapankaali-kimchiä

1 iso avokado

2 tl sitruunamehua

¼ tl suolaa

Voitele paahtoleipäsiivut yhdeltä puolelta margariinilla. Aseta kaksi leipäsiivua leikkuulaudalle margariinipuoli alaspäin. Jaa juustoraaste ja hapankaali-kimchi leiville.

Poista avokadosta kuoret ja siemen. Muussaa avokado kulhossa ja sekoita joukkoon sitruunamehu ja suola. Levitä avokadoseos leiville ja nosta paahtoleipäsiivut päälle margariinipuoli ylöspäin. Se on paistopuoli, eli pannulle ei tarvitse laittaa erikseen rasvaa, kun leivissä on margariini jo valmiiksi.

Paista leipiä kuumalla pannulla noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes juusto on sulanut ja leipä on rapeaa. Tarjoile heti raikkaan vihersalaatin kanssa.

Nyhtöleipä

kahdeksan annosta

Nyhtöleipä sopii illanistujaisten suolapalaksi.
Nyhtöleipä sopii illanistujaisten suolapalaksi.

pesto:

1 dl auringonkukansiemeniä

2 ruukkua korianteria

1 ruukku basilikaa

1 valkosipulinkynsi

1 ½ dl parmesaaniraastetta

½ sitruuna

½ dl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

1 vaalea maalaisleipä

1/2 dl gruyereraastetta

Valmista pesto ensin. Paahda auringonkukansiemenet kuivalla kuumalla pannulla. Anna jäähtyä. Revi korkeaan kulhoon korianteri ja basilika. Hyödynnä myös varret. Hienonna valkosipulinkynsi ja raasta parmesaani. Raasta sitruunan puolikkaasta kuori ja purista mehu.

Laita kaikki ainekset korkeaan astiaan ja surauta sileäksi sauvasekoittimella. Lisää öljyä, jos koostumus on liian paksu. Pesto saa jäädä tahnamaiseksi, jolloin se on helpompi levittää leivän viiltojen väliin. Anna makujen tasoittua ainakin muutama tunti jääkaapissa. Pesto maistuu parhaalta seuraavana päivänä

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa leipään ristikko niin, että viillot yltävät melkein pohjaan asti. Täytä leipä pestolla. Raottele viiltoja varovasti ja lusikoi pestoa joka väliin. Ripottele päälle reilusti juustoraastetta.

Paista leipää 15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä. Tarjoile heti.

Ruisleipäpizza

neljälle

paahdettu tomaattikastike:

Ruisleipäpizzan päältä löytyvä paahdettu tomaattikastike vie kielen mennessään.
Ruisleipäpizzan päältä löytyvä paahdettu tomaattikastike vie kielen mennessään.

250 g kirsikkatomaatteja

1 puntti basilikaa

3 valkosipulinkynttä

3 rkl oliiviöljyä

400 g tomaattimurskaa

1 tl suolaa

½ rkl sokeria

mustapippuria

1 varrasleipä (2 puolikasta)

1–2 mozzarellaa

275 g tomaatti ja yrtti -särkisäilykettä

päälle rucolaa

Valmista ensin tomaattikastike. Huuhtele kirsikkatomaatit, viipaloi valkosipulinkynnet ja hienonna basilika. Kaada uunivuokaan tomaatit, valkosipuli, basilika sekä tomaattimurska. Sekoita ja mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Paahda 225 asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Revi varrasleivän puolikkaat irti toisistaan ja jaa kastike leipien päälle. Viipaloi mozzarella ja asettele viipaleet sekä särjet leiville. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä. Ripottele päälle rucolaa.