Lah­ja­kas ja mo­ni­puo­li­nen näyt­te­li­jä Gena Row­lands sanoo elä­neen­sä monta elämää – tuore do­ku­ment­ti luo kiin­nos­ta­vaa muo­to­ku­vaa mutta sortuu ha­pui­luun ja heh­ku­tuk­seen

Gena Rowlands, itsenäinen tähti

– Pidän näyttelemisessä siitä, että saa elää kovin monta elämää. Ei tarvitse jumittaa omana itsenään, sanoo independent-elokuvien tähti Gena Rowlands (s.1930).

Tuore saksalaisdokumentti piirtää kuvaa monipuolisesta ja lahjakkaasta näyttelijästä, joka pääsi esittämään uraauurtavia rooleja näyttelijä-ohjaajamiehensä John Cassavetesin (1929–1989) elokuvissa. Yksi hänen intensiivisimmistä rooleistaan oli puhelintytön rooli Kasvoja-elokuvassa (1969). Gloriassa (1980) hän oli jo naisen kapinan roolimalli.

Keskiössä on Cassavetesin ja Rowlandsin talo Hollywoodissa, jossa monet yhteiset elokuvat kuvattiin kustannussyistä ja perhetunnelman luomiseksi.

Rowlands tapasi tulevan miehensä New Yorkin American Academy of Dramatic Arts -näyttelijäkoulussa 1950-luvulla. Ystävät kuvaavat, kuinka pariskunnan elämä ja työ olivat yhtä. Kun Gena filmasi, John hoiti perheen kolmea lasta ja kirjoitti. Useimmiten Gena oli tiukilla luodessaan uraa ja hoitaessa perheen.

Dokumentissa Rowlands on liki 90-vuotias. Ilmeisesti ikä painoi sen verran, että ohjelma tukeutuu paljon arkistonauhoihin. Ääneen pääsevät myös Cassavetesin vakiosäveltäjä Bo Harwood ja kuvaaja Michael Ferris.

Alkupuolella ei tiedä, onko keskiössä Cassavetes vaiko Rowlands. Loppuosassa on kiinnostavaa pohdintaa kahden taiteilijan liitosta. Viimeisimmät roolinsa Rowlands on tehnyt poikansa Nickin elokuvissa.

Gena Rowlands, itsenäinen tähti

Yle Teema & Fem klo 20.00