Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Kaleva live: Katso suora lähetys U20 Kär­pät-Luk­ko-ot­te­lus­ta

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Lähes kai­kis­sa tar­kas­te­tuis­sa ra­vin­to­lois­sa ve­ron­kier­toa, harmaa talous syönyt kym­me­nien mil­joo­nien eurojen ve­ro­tu­lot – val­von­taa te­hos­te­taan ensi vuonna

Verohallinto tiedottaa, että ravintoloiden tarkastuksissa on löytynyt viimeisen viiden vuoden aikana noin 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja. Salattuja tuloja oli yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.

Niin sanottuja miljoonajuttuja ei enää Verohallinnon mukaan ilmene, sillä vilppi saadaan yleensä kiinni varhaisessa vaiheessa. Yksittäisillä ravintoloilla on kuitenkin saattanut olla maksamattomia veroja satojen tuhansien eurojen edestä.

Ensi vuonna Verohallinto aikoo tehostaa valvontaa ja kohdistaa tarkastuksia satoihin ravintoloihin koko maassa.

– Vaikka suurin osa ravintola-alan yrittäjistä maksaa veronsa kuten pitääkin, ravintola-alalla harmaata taloutta on valitettavasti paljon. Me Verohallinnossa saamme muun informaation lisäksi runsaasti tietoa yritystoimintaan liittyvistä maksutapahtumista, joten verojen välttelemisestä ja tulojen salaamisesta jää kiinni, sanoo apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta.

Verohallinnon tiedotteen mukaan se kohdistaa tarkastuksia ravintoloihin muun muassa maksunvälittäjiltä saamien tietojen ja myyntilukujen vertailun perusteella. Tämä on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi paljastaa veronkiertäjät. Viime vuonna lähes kaikissa tällä perusteella tarkastetuissa ravintoloista löytyi harmaata taloutta.

Ulkomaalaisten pyörittämät ravintolat korostuvat

Veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Merkittävä määrä veroja välttelevien ravintoloiden yrittäjistä on taustaltaan ulkomaalaisia.

Tyypillistä on, että veroja välttelevä ravintola ei maksa työntekijöilleen asianmukaista palkkaa. Esimerkiksi palkkatulot voidaan pitää niin pienenä, että työntekijä saa lisäksi työttömyyskorvausta. Palkat voidaan jättää myös ilmoittamatta Verohallinnolle. Veroja välttelevälle ravintolalle on myös tyypillistä että vilppiä jatketaan verotarkastuksista huolimatta.

– Havaintojemme mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Tämä on paitsi verovälttelyä, myös sosiaalitukien väärinkäyttöä, ja ilmiön kitkemiseksi tarvitaan tehokasta tietojenvaihtoa ja yhteistyötä.

Ohjeet asiakkaalle: vältä käteistä, pyydä kuitti

Verohallinto neuvoo asiakkaita ehkäisemään osaltaan harmaata taloutta. Tämä onnistuu pyytämällä ravintolalta eritelty kuitti, josta näkyy että ostokset on lyöty kassajärjestelmään. Pelkkä korttimaksun kuitti maksupäätteestä ei riitä osoittamaan, että tuotteista maksettaisiin verot.

Verohallinto neuvoo myös välttämään käteisellä maksamista, sillä käteisestä ei jää elektronista jälkeä järjestelmiin.

– On yleistä, että asiakas saa ainoastaan korttimaksupäätteestä tulostuvan kuitin, josta näkyy vain maksettu summa. Kun pyytää lisäksi kassakoneesta tulostuvan kuitin, varmistuu siitä, että ostokset kirjautuvat osaksi yrityksen myyntiä eivätkä rahat ainoastaan siirry tilille, Valsi sanoo.