Mainos

Lähde vai­kut­ta­jak­si val­tuus­toi­hin ja lau­ta­kun­tiin – Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jät ta­voit­te­lee saa­van­sa kun­ta­vaa­lei­hin 300 yrit­tä­jä­eh­do­kas­ta

Mikä on omassa kotikunnassa tärkeintä? Vastaukset vaihtelevat riippuen oletko opiskelija, perheellinen, yrittäjä, nuori, vanha jne.

Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Mikä on omassa kotikunnassa tärkeintä? Vastaukset vaihtelevat riippuen oletko opiskelija, perheellinen, yrittäjä, nuori, vanha jne. Toisaalta kaikille yhteisiäkin asioita on paljon. Varmasti yleispätevä vastaus on, että omalla paikkakunnalla viihtyy, saa toimeentulon ja palvelut ovat kunnossa.  Valtaosa ymmärtää myös, että mitä enemmän paikkakunnalla on yrittäjyyttä ja työpaikkoja, sitä varmemmin kolme ensimmäistäkin toivetta toteutuu.

Siksi on tärkeää, että kunnan ja kaupungin päättävissä elimissä on riittävästi yrittäjiä ja yrittäjyyttä ymmärtäviä ihmisiä. Yrittäjäjärjestö on ollut aina aktiivinen vaaliehdokkaiden kouluttamisessa. Olemme tuoneet esille perusasioita yrittäjyyden merkityksestä ja siitä, miten kunta parhaiten päätöksenteollaan lisää alueen elinvoimaa. Valtaosalle ehdokkaista yrittäjyys on ihan luonnollisista syistä varsin vierasta. Jos aikoo kuntalaisten edun mukaisia päätöksiä pystyä tekemään valtuustossa tai lautakunnissa, on yrittäjyyteen jokaisen päättäjän kuitenkin tutustuttava.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät tavoittelee, että saamme alueeltamme yrittäjäehdokkaita mukaan noin 300 eli saman verran kuin viime vaaleissa. Halukkuus lähteä ehdokkaaksi arveluttaa monia. Media pursuaa uutisia, joissa päättäjien niskaan kaatuu lähinnä kuraa ja jatkuvaa kritiikkiä. Kiitosta ei heru juuri koskaan, ellei uudelleenvalinta käy kiitoksesta joka neljäs vuosi.

Miksi yrittäjän kannattaa kuitenkin lähteä kuntavaaleihin ehdokkaaksi?

Näyttää siltä, että ehdolle asettuminen tuo uutta ja hyvää myös yrittäjälle itselleen. “Mukavaa hommaa ja saa osallistua oman kotikuntansa toimintaan ihan eri näköpaikasta, kuin mitä muutoin on mahdollista”, sanoo yksi tuore kuntavaaliehdokas ja yrittäjä. Totta, kuntapäättäjä on tärkeän tiedon äärellä ja pääsee vaikuttamaan lopputulokseen.

”Lisäksi itselleni on kasvanut tähän ympärille hieno verkosto. Tunnen kuuluvani nyt enemmän Ouluun kuin aiemmin, vaikka olen ikäni asunut täällä”, yrittäjä jatkaa.  ”Ehdokkuudesta ja mahdollisesta valinnasta on hyötyä myös verkostoitumisen ja kaupanteon kannalta”, toteaa toinen yrittäjä. Kyllä! Yrittäjälle verkostoituminen tuo lähes aina enemmän mahdollisuuksia, kuin haittaa.

Olen myös tavannut yrittäjäehdokkaita, jotka ovat miettineet oman vaikuttamispolkunsa hieman eri tavalla. ”En edes halua valtuustoon, vaikka olen ehdolla. Toivon, että saan niin paljon ääniä, että pääsen yhdyskuntalautakuntaan. Siellä on todella mielenkiintoisia asioita käsittelyssä”, totesi yksi yrittäjäehdokas. Mikä loistava strategia. On tosiaan niin, että suurimmassa osassa kunnista lautakuntapaikat täytetään valtuuston ulkopuolelle jääneistä kuntavaaliehdokkaista. Lautakunnissa, jos missä, tehdään konkreettisia päätöksiä, joilla on merkitystä myös yrittäjyydelle.

Kannustan, siis vielä kerran miettimään, mikä on sinulle tärkeää omalla paikkakunnalla ja mitä jos sittenkin antaisit sille oman panoksesi. Ehdokasasettelu on auki 9.3 asti. Vielä ehtii ja meiltä saa jäsenyrittäjät vahvan tuen vaaliehdokkuudelle!