Sikainfluenssarokotteen turvallisuudesta noussut kohu pelottaa erityisesti raskaana olevia. Moni pohtii, uskaltaako rokotetta ottaa.
Rokotuksiin kriittisesti suhtautuva Rokotusinfo ry tiedotti torstaina, että raskaana oleville tulisi tarjota ensisijaisesti adjuvantitonta rokotetta eli versiota, jossa ei ole rokotteen tehoa vahvistavaa lisäainetta.
Tätä suosittaa myös Maailman terveysjärjestö. Rokotusinfo on muistuttanut, että tutkimustietoa lisäaineen vaikutuksista raskaana oleviin ja sikiöihin ei ole.
Suomen tilaama Pandemrix-rokote sisältää lisäaineen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusten ja immunologian osaston johtaja Terhi Kilpi vakuuttaa, että rokote on turvallinen raskaana oleville. Myös WHO hyväksyy adjuvantillisen rokotteen käytön raskaana olevilla, jos adjuvantitonta ei ole saatavilla. Euroopan lääkevirasto sallii raskaana olevien rokottamisen tällä rokotteella.
"Influenssa on paljon pahempi riski raskaana olevalle ja lapselle kuin tämä rokote. Itse tauti voi vaurioittaa sikiötä ja johtaa jopa äidin kuoleman. Äidin rokottaminen suojaa todennäköisesti myös syntyvää lasta sikainfluenssalta, koska vasta-aineet siirtyvät lapsen verenkiertoon", Kilpi sanoo.
Hän myöntää, että kokemukset raskaana olevien rokottamisesta tällä rokotteella puuttuvat, mutta teoriassakaan rokotteesta ei pitäisi olla vaaraa heille.
"Jos olisin itse raskaana, ottaisin rokotteen, ja suosittelen sitä raskaana oleville läheisilleni", Kilpi toteaa.
Saksalaisten into ottaa Pandemrix-rokote on laskenut rajusti sen tehosteaineen turvallisuudesta nousseen kohun vuoksi. Lisäksi maan avainvirkamiehiä rokotetaan eri rokotteella kuin kansalaisia, mikä lisäsi epäluuloja.
"Ilmeisesti maan armeijalla ja hallituksella on ollut vanha sopimus lääkeyhtiö Baxterin kanssa rokotetoimituksista, ja he päättivät hyödyntää tätä nytkin. Siitä syntyi käsitys, että rokote olisi parempi, kun sitä tarjotaan erityisryhmille. Päinvastoin, se on huonommin tutkittu ja tuli markkinoille myöhemmin", Kilpi kertoo.
Pandemrix on yleisin Euroopassa käytetty sinkainfluenssarokote, ja myös muut Pohjoismaat käyttävät samaa rokotetta. Hoitohenkilöstö yllättyi sen sivuvaikutusten yleisyydestä Övertorneån terveyskeskuksessa.
Sikainfluenssarokote aiheuttaa enemmän sivuvaikutuksia kuin kausi-influenssarokote. Kipua ja arkuutta pistoskohdassa tulee 80--90 prosentille.
Oysin pandemiapäällikkö Hannu Syrjälä on jo ottanut sika- ja kausi-influenssarokotteet. Oysin henkilöstön rokotukset alkoivat torstaina.
"Toivon, että mahdollisimman moni Oysissa ottaisi rokotteen. Emme ajattele vain omaa sairastumisriskiä, vaan emme saisi omalla influenssallamme tartuttaa vaikeasti sairaita potilaita", Syrjälä sanoo.
Hän harmittelee rokotteen turvallisuudesta syntynyttä kohua. "Samantyyppistä adjuvanttia on käytetty osassa Euroopan maita myytävässä kausi-influenssarokotteessa jo vuodesta 1997. Sitä on myyty yli 40 miljoonaa annosta, eikä mitään tavallisuudesta poikkeavaa ole todettu."
Hän muistuttaa, että influenssa lisää pelätyn Guillain-Barrén oireyhtymän riskiä huomattavasti enemmän kuin influenssarokotus.
Sikainfluenssalla on kahdet kasvot. Useimpien tauti muistuttaa kausi-influenssaa, mutta osa joutuu tehohoitoon.
"Emme tiedä etukäteen, ketkä saavat vakavan tautimuodon. Ei ole mitään syytä olla ottamatta rokotetta, jolla voidaan ehkäistä sairaala- ja tehohoitoa sekä kuolemia", Syrjälä lisää.