Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Ky­syim­me, mitä ovat ty­pe­rim­mät en­nak­ko­luu­lot les­ta­dio­lai­sis­ta – iki­van­ha pyyk­ki­ko­ne­ta­ri­na muis­te­taan yli su­ku­pol­vien

Lestadiolaisista elää lukuisia ennakkoluuloja, jotka ovat heidän mielestään täysin tuulesta temmattuja eivätkä pidä paikkansa.

Lestadilaisista elää monenlaisia ennakkoluuloja, joille he itsekin usein naureskelevat.
Lestadilaisista elää monenlaisia ennakkoluuloja, joille he itsekin usein naureskelevat.
Kuva: Jukka Leinonen

Monet muistavat vuosikymmenten takaa tarinan, jonka mukaan vanhoillislestadiolaisilla ei saisi olla ikkunallista pesukonetta. Miehet voisivat päästä näkemään pesukoneen ikkunasta naisten pikkuhousut, jos sellainen pyörisi kotona.

Tarina on tietysti perätön mutta jäänyt elämään nykypäiviin saakka urbaanina legendana. Kyselykierros Lopen suviseura-alueella osoitti, että juttu muistetaan yhä yhtenä typerimmistä lestadiolaisista sanotuista ennakkoluuloista tai stereotypioista.

Lestadiolaisuus herättää tunteita ulkopuolisissa, minkä takia erilaisia ennakkoluuloja on aina esiintynyt ja esiintyy paljon. Kokosimme tunnetuimmat ennakkoluulot ja pyysimme niihin kommentit suviseurojen viestinnältä.

1. Kaikilla lestadiolaisilla on suuri perhe.

– Todellisuudessa lestadiolaisissa on myös eri ikäisiä sinkkuja, leskiä, pieniä tai keskisuuria perheitä tai lapsettomia aviopareja.

2. Lestadiolaisuus on lahko.

– Lestadiolaisuus on evankelis-luterilaisen kirkon herätysliike.

3.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.