Mainos

Ky­syim­me kol­mel­ta ou­lu­lai­sy­ri­tyk­sel­tä, miten siir­ty­mi­nen etä­töis­tä lä­hi­töi­hin on alkanut sujua

Hallituksen antama laaja etätyön suositus päättyi elokuun alussa. Kysyimme kolmelta oululaiselta yritykseltä, miten siirtyminen lähitöihin on alkanut sujua ja tehdäänkö töitä jatkossakin etänä.

”Luulen, että etätyön aikana jokainen on kaipaillut spontaaneita läpänheittotuokioita työkavereiden kanssa”, Sakari Kemppainen Mainostoimisto Siberiasta arvioi.
”Luulen, että etätyön aikana jokainen on kaipaillut spontaaneita läpänheittotuokioita työkavereiden kanssa”, Sakari Kemppainen Mainostoimisto Siberiasta arvioi.
Kuva: Ester van Dam

Mainostoimisto Siberiassa etätöitä on tehty osittain jo jonkin aikaa ennen viime kevättä.

”Parin viime vuoden aikana perinteenä on ollut, että viikon aikana tehdään päivä tai kaksi töitä kotoa käsin. Perjantai meillä on ollut perinteinen etätyöpäivä jo useamman vuoden ajan. Maaliskuussa siirryimme täyspäiväiseen etätyöskentelyyn ja palasimme nykyiseen lähi- ja etätyöyhdistelmään elokuussa kesälomilta palattuamme”, kertoo Siberian toimitusjohtaja Sakari Kemppainen.

Paluu lähitöihin on tuntunut työntekijöistä mieluisalta.

”Meillä on koettu, että lähityön tekeminen on luovalla alallamme luontevampaa. Tiimitöitä on helpompi tehdä, kun työkaveri on fyysisesti lähellä. Luulen että etätyön aikana jokainen on kaipaillut spontaaneita läpänheittotuokioita työkavereiden kanssa”, Kemppainen lisää. 

Mainostoimisto Siberian käytäntöihin kuuluu tehostettu käsienpesu ja käsidesin käyttö. Myös ennaltaehkäisyyn on kiinnitetty huomiota. 

”Jos työntekijällä on tunne sairastumisesta tai pientäkään flunssan oireilua, ei töihin saa tulla. Tämä on meillä toiminut.”

”Toivottavasti lainsäätäjät ovat hereillä ja työelämän sääntelyä kehitetään nyt saatujen kokemusten pohjalta.”
Antti Pelkonen
Bitfactor

Etätyösuositus voimassa 

IT-alan konsulttifirma Bitfactorilla tehdään vielä pääosin etätöitä.  

”Emme ole vielä palanneet täysin lähityöhön. Meillä on edelleen voimassa etätyösuositus, jossa lähityö on sallittu työntekijän niin toivoessa. Digitalisaatio ja sen tekeminen on yksi vähiten etätyöstä kärsiviä aloja”,  kertoo yrityksen toimitusjohtaja Antti Pelkonen

Työntekijät ovat Pelkosen mielestä alkaneet jo kaivata työyhteisöä ja kontakteja. ”Suurella osalla työntekijöistä on halu palata toimistolle töihin, jos se vain on turvallista.” 

He, jotka tekevät Bitfactorilla lähitöitä, noudattavat koronaviruksen ehkäisyyn tarkoitettuja ohjeita.  

”Korostamme hygieniaa ja pyrimme pitämään myös sisätiloissa etäisyyksiä. Lisäksi olemme kehottaneet tarkkailemaan lieviäkin flunssan oireita ja pitämään sairaslomaa tai etätyöpäiviä matalalla kynnyksellä.” 

Antti Pelkonen uumoilee, että etätyö tulee lisääntymään, vaikka poikkeusolot loppuisivatkin. 

”Uskoisin, että työn tekemisen tavat tulevat monipuolistumaan. Toivottavasti myös lainsäätäjät ovat hereillä ja työelämän sääntelyä kehitetään nyt saatujen kokemusten pohjalta.”

”Joillekin oppilaille virtuaalitunnit toimivat hyvin, kun ympärillä ei ollut muita oppilaita ja sai keskittyä omaan tekemiseen rauhassa”, luonnehtii Citydancen Merja Satulehto.
”Joillekin oppilaille virtuaalitunnit toimivat hyvin, kun ympärillä ei ollut muita oppilaita ja sai keskittyä omaan tekemiseen rauhassa”, luonnehtii Citydancen Merja Satulehto.
Kuva: Ester van Dam

Etäopetuksen edut

Tanssikoulu Citydancella siirtyminen etäopetukseen toi omat haasteensa. 

”Tanssinopetus on lähtökohtaisesti lähiopetusta. Keskustelimme työntekijöidemme kanssa ja päädyimme siihen lopputulokseen, että toteutamme opetuksen etänä videolinkkien kautta”, kuvailee toimitusjohtaja Merja Satulehto

Etätöihin siirtymisessä ja tuntien toteuttamisessa oli omat kimurantit kuvionsa ja järjestelyyn vierähti paljon aikaa. Vaikka lähiopetukseen siirtyminen kesäkuussa oli toiminnan kannalta helpottavaa, on etäopetuksessa ollut myös hyvät puolensa. Osa oppilaista kehittyi taidollisesti virtuaalitunneilla jopa enemmän kuin lähitunneilla. 

”Oppimistyylejä on monenlaisia, ja joillekin oppilaille virtuaalitunnit toimivat hyvin, kun ympärillä ei ollut muita oppilaita ja sai keskittyä omaan tekemiseen rauhassa”, luonnehtii Satulehto.

Etäopetus jatkuu, mikäli tilanne sitä vaatii ja suositukset tulevat taas voimaan. 

Citydancellä halutaan varmistaa, että tanssisaleille paluu on turvallista kaikille, niin henkilökunnalle kuin asiakkaillekin. Turvaohjeita noudatetaan huolellisesti.  

”Tiloihimme on useita sisäänkäyntejä ja pystymme hajauttamaan porukkaa niin että he voivat kulkea eri ovista. Lukujärjestyksessämme on otettu huomioon siirtymäajat niin hyvin kuin mahdollista, etteivät eri ryhmät joutuisi kontaktiin toistensa kanssa. Tanssisaleissa oppilaille on merkitty paikat turvavälit huomioon ottaen.”

Kasvomaskien käyttö on tällä hetkellä tanssikoululaisten omalla vastuulla.

”On opettajien ja oppilaiden oma valinta käyttävätkö he niitä. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä kyllä riskiryhmäläisille. Jos viranomaiset määräävät tästä suositukset, niitä aletaan käyttämään”, toteaa Merja Satulehto.