Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Kym­me­niä uk­rai­na­lai­sia so­ta­van­ke­ja kuoli Uk­rai­nan iskussa se­pa­ra­tis­tia­lueel­le, väittää Venäjä – Uk­rai­nan mukaan takana oli Venäjän Wag­ner-palk­ka­so­tu­ri­ryh­mä

Venäjän puolustusministeriön mukaan kyseessä on Ukrainan provokaatio, jolla yritetään estää ukrainalaissotilaita antautumasta. Ukraina on syyttänyt Venäjää iskusta.

Venäjä väittää Ukrainan käyttäneen lännestä saamiaan HIMARS-raketinheittimiä pidätyskeskukseen tehtyyn iskuun. Ukraina taas syyttää iskusta Venäjää.
Venäjä väittää Ukrainan käyttäneen lännestä saamiaan HIMARS-raketinheittimiä pidätyskeskukseen tehtyyn iskuun. Ukraina taas syyttää iskusta Venäjää.
Kuva: Yhdysvaltain armeija

Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan iskusta, jonka sanotaan tappaneen kymmeniä ukrainalaisia sotavankeja Itä-Ukrainan separatistialueella perjantain vastaisena yönä.

Ukrainan tiedustelulähteiden mukaan iskun olisi teettänyt Venäjän hallintoa lähellä oleva, venäläisen Wagner-palkkasoturiryhmän omistajana pidetty Jevgeni Prigozhin, eikä sitä ollut koordinoitu Venäjän puolustusministeriön kanssa.

Kyiv Independentin uutisoimaa väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Venäjän mukaan Ukraina iski lännestä saaduilla Himars-raketinheitinjärjestelmillä pidätyskeskukseen Olenivkassa Donetskin alueella, jolloin 45 ukrainalaisvankia kuoli ja 75 haavoittui. Lisäksi kahdeksan pidätyskeskuksen työntekijän sanotaan haavoittuneen.

Ukrainalaisten sotavankien joukossa oli Azovin pataljoonan taistelijoita, jotka antautuivat Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa Etelä-Ukrainassa, sanoi Venäjän puolustusministeriö.

– Kyseessä on Ukrainan hallinnon provokaatio, jonka tarkoituksena on estää ukrainalaisjoukkoja laskemasta aseitaan ja antautumasta, puolustusministeriö sanoi.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi BBC:n mukaan, että Venäjän syytökset olivat "klassinen ja kyyninen" operaatio Venäjältä, jonka tarkoituksena on horjuttaa Ukrainan viranomaisia.

– Vaadimme reaktiota YK:lta ja kansainvälisiltä järjestöiltä, hän sanoi.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syytti Venäjää uudesta sotarikoksesta.

Molemmat maat ovat sanoneet käynnistävänsä iskusta rikostutkinnan.

Britannian puolustusministeri: Venäjä uhraa sotilaitaan lihamyllyyn

Venäjän joukkojen asema Ukrainassa on hyvin vaikea ja sodanjohto uhraa sotilaita massahyökkäyksissä vain edetäkseen muutamia metrejä, sanoi Britannian puolustusministeri Ben Wallace perjantaina brittilehti Guardianin mukaan.

– Venäjä ei millään mittareilla mitattuna ole sellaisessa asemassa, että se olisi saavuttanut päätavoitteitaan. Se on kärsinyt valtavia menetyksiä ja miestappioita, Wallace sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Venäjän armeijan taistelukyvystä Wallace arvioi olevan jäljellä 40–50 prosenttia.

Brittitiedustelu: Wagnerin palkkasoturien vastuulla kokonaisia rintamalohkoja

Venäjän sodanjohto on antanut jopa kokonaisia etulinjan rintamalohkoja Wagner-yhtiön palkkasotilaiden vastuulle Ukrainan itäosassa, sanoi Britannian puolustusministeriö päivittäisraportissaan Twitterissä perjantaina.

Palkkasoturien laajamittainen käyttö johtuu tiedusteluraportin mukaan todennäköisesti Venäjän joukkojen kärsimistä suurista tappioista.