Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kylmään ei kannata jäädä ma­kaa­maan, ener­gia­krii­sin iskua on mah­dol­lis­ta peh­men­tää

Eurooppalaisten on tulevana talvena vaikea välttää kalliin energian kurimusta, mutta päättäjien ja kansalaisten on tehtävä, mitä voidaan tehdä. Se on selvää, että energiaa pitää ja myös kannattaa säästää.

Eurooppalainen energiakriisi on ajanut päättäjät toimiin, jotta kansalaisilta eivät tulevana talvena lopu sekä lämpö että rahat. Torstaina Suomessa kuultiin pääministeri Sanna Marinin ilmoitus energiapolitiikasta, ja perjantaina EU:n laajuisia toimia rakentavat unionin energiaministerit.

Huippuhintainen sähkö iskee jo monen kansalaisen arkeen. Pinnojen kiristyminen näkyy siellä täällä Euroopassa protesteina, mutta laajoja, räyhäköitä kansanliikkeitä ei toistaiseksi ole syntynyt.

Suomessa kansalaisten huoli näkyy esimerkiksi kansalaisaloitteessa, jossa vaaditaan hintakattoa sähkön kuluttajahinnoille.

Kuluttajahintojen katto voi äkkiseltään tuntua käyvältä aseelta, mutta sen käyttö voi johtaa päinvastaiseen tulokseen kuin on toivottu. Kuten professori Maria Kopsakangas-Savolainen Kalevassa totesi, hintakatto saattaisi kutistaa sähkön tarjontaa, mikä vain lisäisi hinnannousupaineita.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.