Lukijalta
Mielipide
Tilaajille

Kuusamontietä ei tarvitse leventää – mitään muuta syytä hankkeelle ei ole kuin yksityisautoilun tukeminen

Kuusamontietä Oulun Korvenkylän ja Kiimingin väliseltä matkalta ollaan mahdollisesti leventämässä kaksikaistaisesta nelikaistaiseksi. Hanketta perustellaan tietysti tieosuuden ruuhkaisuudella.

Hanketta on kuulemma puitu myös Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnassa, mutta kuulemani mukaan rahoituspäätös ja varsinainen ratkaisu tulevat kuitenkin liikenne- ja viestintäministeriöltä, joka siis on ilmeisesti päätöksestä ainakin periaatteessa lopulta vastuussa.

Kirjoitinkin ministeriölle mielipiteeni. Kysyin myös, että mitä hankkeelle kuuluu nyt, mutta en ainakaan nyt kuukauden aikana ole saanut minkäänlaista vastausviestiä – näin kai se usein Suomessa menee.

Tiet peittävät allensa aina paljon elävää maata, tappavat maan hiilinieluineen. Ja teitä meillä on jo tarpeeksi – tai itse asiassa jo ihan liikaa – ja aivan taatusti pärjäämme nykyisillä vaikka hamaan loppuun asti. Sen sijaan vihreää maata tulisi vaalia eikä peittää kuin todelliseen tarpeeseen. Asfaltointi sekin tuottaa itsessään valtavat hiilidioksidipäästöt.

Mutta ennen kaikkea leventäminen edesauttaisi vain täysin päinvastaista kehitystä kuin mitä pitäisi edistää. Mitään muuta syytähän tällaiselle hankkeelle ei ole kuin yksityisautoilun tukeminen, vaikka meidänhän pitäisi kaikin keinoin saada mahdollisimman moni polkupyörän satulaan ja julkisen liikenteen käyttäjäksi.

"Ennen kaikkea leventäminen edesauttaisi vain täysin päinvastaista kehitystä kuin mitä pitäisi edistää."

Tunnetusti lukemattomat matkat olisi täysin mahdollista kulkea oman auton sijaan ekologisemmilla kulkuvälineillä, mutta esteenä ovat usein oma asenne ja mukavuudenhalu, jotka olisikin jokaisen syytä tarkistaa.

Sopii kysyä: mihin ihmeeseen sinä ruumiiltasi vielä terve ihmisrukka, aikasi onneton lapsi, tarvitset tonnin peltilaatikkoa kulkeaksesi vaivaiset puolen, yhden, kolmen, viiden, kymmenen tai kahdenkymmenenkään kilometrin matkasi? Miksi sinä et arvosta ruumistasi? Sairaat ja vanhat ovat tietysti oma lukunsa, ja toki myös muun muassa bussilinjat kaipaavat kehittämistä.

Leventäminen olisi silkka mielettömyys ajassamme, jossa ilmastonmuutos ja lajikato etenevät ja ekokatastrofi on pian sammuttamassa kaiken ”korkeamman” elämän maapallolta. Jo tällaisen hankkeen suunnittelun tulisi tietysti olla törkeä rikos, toimeenpanosta puhumattakaan.

Mahdollinen rauhanomaiseen kansalaistottelemattomuuteen perustuva estotoimi, joita sentään joskus myös näkee, sen sijaan tulisi valtiojohtoisesti palkita. Mutta luontoa vastaan ainaista sotaa käyvällä yhteiskunnallamme on varsin perinpohjaisesti väärät arvot.

Toivotaan, että ministeriöstä löytyy sen verran järkeä, elämänkunnioitusta ja rohkeutta tehdä oikea päätös, jotta hanke lentää roskatynnyriin.

Ongelmahan on, että autoja ja autoilua on noin 90 prosenttia liikaa, ei ollenkaan se, että teille ei mahtuisi lisää autoja ilmastoa lämmittämään! Suomen pienuudesta viisasteleville vielä: totta kai vastaavia muutoksia täytyy muuallekin maailmaan saada, mutta yhtä lailla myös tänne.

Tulevaisuus olkoon ennen kaikkea polkupyörien, suksien, junien, linja-autojen ja vaikka taksien ja vuokra-autojen, mutta ei omien autojen.

Jari-Petteri Suutari

Martinniemi