Mainos

Kuu­sa­mon mök­ki­bis­nek­ses­sä vuok­raus­ti­lan­ne vai­kut­taa lu­paa­val­ta: Eniten ky­sy­tään nyt ko­ko­nai­sil­le per­heil­le sopivia lo­mai­lu­koh­tei­ta

Koronapandemia synnytti kesällä ja syksyllä mökkivuokrauksen buumin, mutta jatkuuko sama suuntaus talvimatkailussa? Kuusamossa vuokraustilanne näyttää lupaavalta. Eniten kysytään perheille sopivia kohteita.

Tuomo Ollilan matkailuyritys Sossonniemellä toimii etappipaikkana monelle moottorikelkka- ja huskysafarille.
Tuomo Ollilan matkailuyritys Sossonniemellä toimii etappipaikkana monelle moottorikelkka- ja huskysafarille.

Mitä Kuusamon vuokramökkibisnekselle kuuluu hiihtolomaviikkojen kynnyksellä?

Tuomo Ollila Ollilan Lomamajat Oy:stä kertoo, että talven ja kevään mökkien vuokraustilanne näyttää lupaavalta.

”Aika paljon on jo myyty ja päivittäin tulee varauksia. Joulu oli loppiaiseen asti täynnä. Nyt on hiljaisempi hetki. Kun etelän hiihtolomat alkavat, mökit alkavat täyttyä.”

Ollila toteaa, että bisneksen osalta korona-aikana on palattu vanhaan siten, että mökit ovat täynnä hiihtolomaviikkoina, juhlapyhinä ja loma-aikoina.

”Nyt majoitukset täyttyvät suomalaisista. Ulkomaalaisten ryhmät puuttuvat”, Ollila sanoo.

Talvella Rukan mökit suosiossa

Kuusamon ja Rukan majoituspalveluja hoitavasta Proloma Oy:stä kerrotaan, että Etelä- ja Keski-Suomen hiihtolomaviikkojen ajaksi vuokramökit ovat jo hyvin varattuja. Jonkin verran löytyy vielä tilaa viikolle 10.

”Varauksia on hyvin pääsiäiseen saakka, mutta sen jälkeen yleensä vähän hiljenee. Hiihtokelit kuitenkin jatkuvat ja varauksia on huhti–toukokuun vaihteeseen saakka”, Riitta Wendelin kertoo.

Proloman vuokraustilanne näyttää kohtuulliselta. Viime vuoteen nähden on pienoista kasvua.

”Eniten kysytään perheille sopivia kohteita. Talvella kysyntä painottuu Rukan alueelle ja kesällä taas kysytään järvenrantojen kohteita”, Wendelin sanoo.

Prolomasta kerrotaan, että kesän suhteen on tehty jonkin verran ennakkovarauksia, mutta varaaminen tapahtuu yleensä lähempänä kesää.

Vuokrausbuumi on näkynyt Olliloilla, ja viime kesäkausi oli 20 prosenttia parempi kuin aiemmin. Uutta oli se, että kotimaan matkailijat olivat liikkeellä lokakuun viimeisiin päiviin saakka.

”Kasvu tuli kesäsesongin ääripäistä. Kesän myynti on ollut vahva jo aiemmin ja kapasiteetti on ollut täynnä. Monet ovat hakeneet meidän tyyppistä rauhallista paikkaa. Paljon oli liikkeellä nuoria perheitä, jotka halusivat liikkua luonnossa, istua nuotiolla, kerätä marjoja ja sieniä”, Tuomo Ollila kertoo.

Yhteistyöverkosto on välttämätön

Kokonaisuudessaan Ollilan yritys on kärsinyt ulkomaalaisten matkailijoiden puuttumisesta. Tärkeä osa toimintaa on yhteistyö safarijärjestäjien kanssa.

Olliloiden paikka toimii majoitusta ja ruokailua tarjoavana etappina sekä moottorikelkka- että koiravaljakkosafareille.

”Tavallisena talvena nämä viikot pitäisi olla kiireimmät viikot.”

Ulkomaalaisten puuttumisen takia ravintola- ja ohjelmapuolen myynti on minimissään.

Ollilan lomamajat sijaitsee historiallisella Sossonniemen alueella. Merkkejä asutuksesta ja rantautumispaikoista on kivikaudelta saakka.

Alue on aikoinaan ollut tärkeän Vienaan päin suuntauvan vesireitin varrella. Ennen suomalaisen asutuksen laajenemista seutua asuttivat saamelaiset. Alueen kaikki paikannimet ovat saamelaisperäisiä.

Sossonniemeltä matkailijat hakevat hyviä hiihto- ja lumikenkäilymahdollisuuksia, Lomamajat on keskeisellä paikalla suhteessa merkittäviin kansallispuistoihin Oulankaan, Hossaan, Riisitunturille ja Iivaaraan, joihin on helppo tehdä päiväretkiä.

”Yhteistyöverkosto on laaja. Yksin täällä ei kukaan ole yhtään mitään”, Ollila toteaa.

Matkailun muutos

• Tilastokeskuksen mukaan vuokramökkiyöpymiset lisääntyivät viime kesänä.

• Ajanjaksolla touko–elokuu yöpymisiä oli reilu miljoona, 1 112 000, noin neljänneksen enemmän kuin edellisenä vuonna.

• Kotimaisten matkailijoiden yöpymisissä oli kasvua 49 prosenttia. Ulkomaalaisten yöpymisissä oli vähenemistä 72 prosenttia.

• Heinäkuu nousi suosituksi mökinvuokrauksen kuukaudeksi.

• Eniten vuokramökkejä on Lapissa ja toiseksi eniten Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa.