Varjakansaari: Oulun kau­pun­ki luopuu Var­ja­kan kaa­vas­ta, koska to­teut­ta­jia ei löy­ty­nyt

Näpistely: Oulun poliisi on ko­ven­ta­nut ot­tei­taan sar­ja­nä­pis­te­li­jöi­hin

Näkökulma: Voi­si­vat­ko yri­tyk­set ostaa Oulun seudun luon­to­koh­tei­ta suo­je­luun?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kuntien val­tion­osuuk­sien yl­lä­tys­leik­kaus jak­so­te­taan – ­Mi­nis­te­ri Ikosen mukaan jak­so­tus on en­sim­mäi­nen ja nopea rat­kai­su kuntien vai­keaan ti­lan­tee­seen

Kunta- ja alueministeri ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan leikkausten jaksotus on ensimmäinen, nopea ratkaisu kuntien tilanteeseen.
Kunta- ja alueministeri ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan leikkausten jaksotus on ensimmäinen, nopea ratkaisu kuntien tilanteeseen.
Kuva: Joonas Salli

Hallituspuolueet ovat sopineet kuntien valtionosuuksien lisäleikkauksen jaksottamisesta, kertoo valtiovarainministeriö (VM). Lisäleikkausta ei tehdä ensi vuonna, vaan se jaksotetaan vuosille 2025–2027.

Ministeriö sanoo valmistelevansa täydentävää hallituksen esitystä valtionosuuslain muuttamisesta.

Alkuperäinen ilmoitus lisäleikkauksesta on aiheuttanut tyrmistystä kuntakentällä. Kunnat olivat jo päättäneet ensi vuoden veroprosenteistaan, kun VM viime perjantaina yllättäen ilmoitti valtionosuuksien lisävähennyksestä.

Taustalla oli vuoden 2022 verotuksen valmistuminen, joka muutti laskelmia vuoden 2024 valtionosuuksista.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan tilanne on kunnille erittäin hankala. Hänen mukaansa jaksotus on ensimmäinen, nopea ratkaisu kunnille vaikeaan tilanteeseen.

– Hallituspuolueet ovat lisäksi sopineet etsivänsä ratkaisuja, joilla voidaan helpottaa vaikutuksia kuntien talouteen vuodesta 2025 alkaen, Ikonen sanoi tiedotteessa maanantaina.