
Kempeleläinen Sanna Siira kouraisee paperipussin pohjalta nyrkkiinsä pehmeää mustaa villaa ja pyörittelee sitä sormiensa välissä.
– Tämä tässä on ihan ainutlaatuista tavaraa, Siira sanoo.
Kyseessä on alpakan villaa, eikä minkä tahansa alpakan, vaan Siiran luotsaaman Linnunradan tilan 2-vuotiaasta Sade-alpakasta kesällä kerittyä villaa.
Alpakan villaa ei syyttä kutsuta kuninkaiden kuiduksi. Alpakan villan kuitu on ohutta, sileää, kiiltävää, pitkää ja kestävää.
– Lisäksi se hylkii likaa. Jaksan edelleen hämmästellä sitä, että sadekelillä eläimet ovat yltä päältä liassa, ja seuraavana kuivana päivänä täysin puhtaita ilman minkäänlaisia turkinhoitotoimenpiteitä, Sanna Siira sanoo.
Kuitujen ilmataskujen ansiosta alpakan villa on myös erittäin lämmintä.
– Peräti seitsemän kertaa lampaanvillaa lämpimämpää, Siira huomauttaa.

Terapeuttista puuhaa
Alpakan villaa pääsee hypistelemään Linnunradan tilalla kuluvalla syyslomaviikolla.
Tilan avoimet ovet ja villapäivät käynnistyivät eilen tiistaina ja jatkuvat tänään torstaina kello 11–17.
Kaikille avoimessa ja maksuttomassa työpajassa pääsee puhdistamaan kesällä Linnunradan tilan alpakkalaumasta kerittyjä villoja.
– Raakavillan puhdistus ei ole vaikeaa, mutta aikaa vievää puuhaa se on. Villa pyöritellään puhdistusritilällä niin, että siitä tippuu suurimmat roskat, jonka jälkeen pienemmät roskat nypitään villasta sormin, Siira kertoo ja jatkaa:
– Se on aika terapeuttista puuhaa, niin kuin alpakoiden kanssa seurustelukin. Huomaan joka päivä kesken arkiaskareiden pysähtyväni seuraamaan alpakoiden puuhia. Siinä unohtuvat arkiset huolet ja murheet.
Syysloman villapäivillä puhdistetut alpakan villat lähtevät tällä kertaa Viroon kehräämöön, josta ne palaavat aikanaan lankoina ja huovutusvilloina myyntiin Linnunradan tilan kahvila-putiikki Sateen Tupaan Juurussuolle.
– Alpakat keritään kerran vuodessa. Yhdestä alpakasta tulee raakavillaa maksimissaan viisi kiloa. Lankana se on puolisen kiloa ja puolesta kilosta syntyy noin viidet sukat. Mistään massatuotannosta ei siis ole kyse, Siira sanoo.

Lapasesta lähti
Sanna Siira hankki ensimmäiset alpakkansa viisi vuotta sitten.
– Olin muuttanut Oulusta Juurussuolle vuonna 2011 ja päätin jo tuolloin, että jotain eläimiä tulen talliin laittamaan, Siira taustoittaa.
Ensiksi tilalla innostuttiin kanoista, sitten öljyhampun viljelystä sekä hampun jatkojalostamisesta elintarvikkeiksi ja luonnonkosmetiikaksi.
– Alpakkakipinä syttyi opiskellessani maaseutuyrittäjäksi Muhoksella. Silloinen opettajani sai minut innostumaan tästä kiehtovasta, vuonna 2002 Suomeen rantautuneesta kamelilajista.
Alpakkakipinä roihahti liekkeihin lopulta viikonlopun mittaisella alpakkakurssilla.
– Se oli menoa. Tiesin heti, että alpakat ovat minun eläimiäni. Alpakat ovat ihanan uteliaita ja seurallisia, mutta samaan aikaan kissamaisen itsenäisiä ja oman arvonsa tuntevia eläimiä, jotka eivät tee pakottamalla mitään, Siira kuvailee.
Ensin Linnunradan tilalle tuli kolme alpakkaa. Nyt niitä on jo yksitoista.
– Kyllähän tämä vähän lapasesta lähti. Nyt meillä on jo omaa pienimuotoista kasvatustoimintaakin. Lauantaina ensimmäiset Linnunradan tilan kasvatit lähtevät maailmalle, Siira kertoo.
Villantuotannon lisäksi Linnunradan tilan alpakat tienaavat heinärahojaan eläinavusteisella toiminnalla.
Alpakat lähtevät asiakkaiden kanssa metsään talutusretkille, ne ilahduttavat ihmisiä erilaisissa markkinatapahtumissa, tekevät vanhusten hoivakotivierailuja, hyppelevät agilityradalla ja toivottavat jopa joogaajat tervetulleiksi aitaukseensa.
– Alpakka on todella monipuolinen ja terapeuttinen eläin, Siira summaa.

Alpakka
- Etelä-Amerikasta peräisin oleva villantuottajaeläin.
- Kuuluu kamelieläimiin. Alpakan villi esi-isä on vinkunja.
- Paino 50–80 kiloa, säkäkorkeus 80–100 senttimetriä.
- Elää noin 20-vuotiaaksi.
- Tuottaa laadukasta villaa vuodessa keskimäärin 2–4 kiloa.
- Laumaeläin, jota on suositeltavaa pitää vähintään kolmen alpakan laumassa.
- Saaliseläin, joka reagoi uhkaavaan tilanteeseen sylkemällä ja pakenemalla.
- Ensimmäiset alpakat tulivat Suomeen vuonna 2002.
- Tällä hetkellä Suomessa on yli 1300 alpakkaa.