Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kun kan­sal­la on uh­ri­miel­tä ja krii­si­tie­toi­suut­ta, sitä voi yrittää käyttää hyväksi hin­to­jen ve­dä­tyk­ses­sä

Ilmassa on epäilyksiä, että kunnalliset sähköyhtiöt livauttavat kriisitilaan vedoten energian hintoihin myös ylimääräisiä prosentteja. On hyvä, että asiasta alkaa viranomaistutkinta. Kunnallisen yhtiön tehtävänä ei ole piiloverottaa asiakkaitaan.

Suomalaisiin on viime kuukausien aikana taottu kriisitietoisuutta ja uhrimieltä. Ukrainan sota on työntänyt lisävauhtia esimerkiksi ruoan ja energian hintojen nousulle. Ikävimmät hetket voivat olla edessä sydäntalvella, jos sähkön säännöstelystä todella tulee totta.

Nämä vaiheet pitäisi nyt vain kyetä kestämään.

Kriisitietoisuus on hyvästä, mutta sitä voidaan käyttää myös hyväksi. Kun sodan tiedetään aiheuttavan painetta hintoihin, myyjät voivat livauttaa niihin vielä muutaman ylimääräisenkin prosentin. Ne menevät isossa hinnannousurytäkässä helposti huomaamatta läpi.

Nyt ilmassa on epäilyksiä siitä, että jotkut energiayhtiöt käyttävät tilannetta juuri näin hyväkseen. Samaan aikaan monen suomalaisen sähkölämmittäjän ahdinko on jo todellinen. Elinkeinoministeri Mika Lintilä totesi viikko sitten MTV:llä, että sähköyhtiöiden pitäisi nyt luopua kovimmista tuottotavoitteista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.