Kun Oulun kaupunki julkaisi Turvallinen Oulu -hankkeen seksuaalikasvatusmateriaalit nettisivuillaan vuonna 2019, sosiaalinen media kuohahti. Hankkeen päätavoitteena on ennaltaehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.
Materiaalit herättivät vanhempien parissa keskustelua niiden sopivuudesta alaikäisille. Keskustelusta kävi ilmi osan kommentoijien puutteellinen käsitys seksuaalisuudesta ja sen kehittymisestä. Mietimmekin, tulisiko seksuaalikasvatusta kohdentaa myös vanhemmille?
Seksuaalikasvatus mielletään usein vain seksiin ja ehkäisyohjaukseen liittyväksi. Sen tarkoituksena on tarjota tietoa, jotta kykenemme muodostamaan käsityksen seksuaalisuudesta ja arvoistamme. Seksuaalikasvatus tukee itsemääräämisoikeutta ja luo pohjan hyvälle itseluottamukselle.
Keskustelussa nousi esiin mielipide siitä, että osa materiaaleista oli jopa lapsen kasvurauhan häirintää, eikä nuoren tarvitsisi tietää seksuaalisista "erikoisuuksista". Käsitys seksuaalisuudesta ja sen laajuudesta on yksilöllinen, joten kuka siis määrittää "seksuaaliset erikoisuudet", ja sen kenelle niistä kerrotaan?