Tilaajille

Kuk­ka­kaa­li on syksyn ins­pi­roi­vin kasvis – tar­jon­ta on juuri nyt run­saim­mil­laan, ja saat vaih­te­lua vä­ril­li­sis­tä ku­kin­nois­ta tai li­suk­keis­ta

Upeat kotimaiset kukkakaalit maistuvat raakoina tai kypsennettyinä, eikä hintakaan päätä huimaa. Kukkakaaliin voi tuskin koskaan kyllästyä, siitä pitää huolen reseptien kirjo.

Kukkakaali sisältää runsaasti kuitua, kasvisproteiinia, B-ryhmän vitamiineja, C-, K- ja E-vitamiinia, foolihappoa ja tärkeitä mineraaleja. Kotimaisen kukkakaalin satokausi on pitkä, juhannuksesta marraskuun alkuviikoille. Kaupoista löytyy satunnaisesti myös värillisiä kukkakaaleja, esimerkiksi vihreitä ja violetteja.
Kukkakaali sisältää runsaasti kuitua, kasvisproteiinia, B-ryhmän vitamiineja, C-, K- ja E-vitamiinia, foolihappoa ja tärkeitä mineraaleja. Kotimaisen kukkakaalin satokausi on pitkä, juhannuksesta marraskuun alkuviikoille. Kaupoista löytyy satunnaisesti myös värillisiä kukkakaaleja, esimerkiksi vihreitä ja violetteja.

Kukkakaali nauttii uunipaahdosta. Mausteita vaihdellen siitä saa loputtomasti erilaisia lisukkeita tai pikkunaposteltavia.

Myös kukkakaalihummuksen salaisuus on makuja syventävässä paahtamisessa. Vaikka kukkakaaliin kannattaa yleensä jättää kypsennyksessä reilustikin napakkuutta, pehmeän kermaiseen hummukseen se kannattaa kypsentää täysin pehmeäksi.

Paahdettu kukkakaali on pääroolissa myös Lähi-itä-henkisessä salaatissa yhdessä kikherneiden kanssa. Kikherneen proteiini tuo mukaan ruokaisuutta, ja lounassalaatilla jaksaa siis pitkään. Yhtä hyvin salaatti sopii osaksi meze-pöytää illanistujaisissa.

Jos lihapullien teko onnistuu, ei kukkakaalipopseissa ole mitään sen työläämpää.  Ulkonäkö hiukan hämää, sillä niiden voisi luulla läpikäyneen monivaiheisen friteerausprosessin. Asialla on kuitenkin taas ollut uuni.

Lopputulos on pinnalta rapea, sisältä pehmeä, kukkakaalin ja juuston makuinen kroketti. Kroketit sopivat sekä sormin syötäväksi pikkunaposteltavaksi että ruokalautaselle osaksi ateriaa.

Kukkakaalipelti on kätevä muunnelma paistetusta riisistä. Siinä kaikki ainekset kootaan paistumaan uunipellille. Näin helposti ja vähillä tiskeillä saa maittavan aterian pöytään arkenakin.

Dippaa hummukseen paahdettuja pitakolmioita tai kasvistikkuja. Kukkakaalihummus maistuu myös leipien täytteenä ja erilaisissa salaattikulhoruoissa.
Dippaa hummukseen paahdettuja pitakolmioita tai kasvistikkuja. Kukkakaalihummus maistuu myös leipien täytteenä ja erilaisissa salaattikulhoruoissa.

Paahdettu kukkakaalihummus

1 iso kukkakaali 

2 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

4 rkl tahinia

1 sitruunan mehu

½ tl suolaa

½ tl juustokuminaa

 ½ tl jauhettua korianteria

hiukan mustapippuria

vettä ruokalusikallinen kerrallaan

pinnalle hienonnettua persiljaa, savustettua paprikajauhetta ja loraus öljyä

Riko kukkakaali kukinnoiksi ja kiepsauta kukinnot öljyssä. Paahda 180-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, eli kunnes kukinnot ovat pehmeitä.

Anna kukkakaalin jäähtyä, ja laita se sitten tehosekoittimeen tai korkeaan astiaan, jossa voit käyttää sauvasekoitinta. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Laita valkosipuli, sitruunan mehu, tahini ja mausteet kukkakaalin kanssa samaan kulhoon ja aja sileäksi. Ohenna lisäämällä kylmää vettä, kunnes saat haluamasi koostumuksen.

Hummus on notkeaa, mutta ei tipu lusikasta. Hummusta on tärkeä myös maistaa ja tarvittaessa lisätä mausteita.

Tarjoa valmis kukkakaalihummus kulhosta. Vedä lusikalla pintaan muutama kierros ja ripottele pinnalle savupaprikajauhetta, hienonnettua persiljaa ja loraus oliiviöljyä.

Paahdettu, mausteinen salaatti maistuu yhtä lailla lämpimänä kuin kylmänä.
Paahdettu, mausteinen salaatti maistuu yhtä lailla lämpimänä kuin kylmänä.
Kuva: Kaikki aitini reseptit

Mausteinen kukkakaali-kikhernesalaatti

Neljälle pääruuaksi

1 iso kukkakaali

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

2 tl juustokuminan siemeniä

2 tl aniksensiemeniä

400g kypsiä kikherneitä

1 dl fetakuutioita mausteöljyssä

suolaa ja mustapippuria

2 rkl sitruunamehua

2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä

1 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä, esimerkiksi korianteria, persiljaa, minttua tai basilikaa

Pieni kukkakaali kukinnoiksi, kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.  Kiepsauta kukinnot öljyssä ja lisää juustokuminan ja aniksen siemenet. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 180 asteessa 20 minuuttia.

Lisää pellille sitten huuhdotut ja valutetut kikherneet, mausta pelti suolalla ja pippurilla. Paista vielä 10 minuuttia.

Kaada kukkakaali ja kikherneet kulhoon, lisää feta ja sopivasti fetan mausteöljyä. Purista päälle sitruunanmehua. Sekoita mukaan myös kurpitsansiemenet ja yrtit. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

Kukkakaalipopsien kuohkeuden salaisuus ovat panko-korppujauhot, jotka soveltuvat kevyempinä ja ilmavampina reseptiin perinteisiä korppujauhoja paremmin.
Kukkakaalipopsien kuohkeuden salaisuus ovat panko-korppujauhot, jotka soveltuvat kevyempinä ja ilmavampina reseptiin perinteisiä korppujauhoja paremmin.

Kukkakaalipopsit

16–20 kappaletta

½ iso tai 1 pieni kukkakaali

2 munaa

2 dl emmental-mozzarella-juustoraastetta

1 dl parmesaaniraastetta

2 dl panko-korppujauhoja

1/3 vihreää paprikaa tai 1 vihreä chili

½ dl hienonnettua ruohosipulia

½ tl suolaa

Rouhaise paloitellut kukkakaalin kukinnot ryynimäiseksi tehosekoittimessa. Reseptiin tarvitaan noin puoli litraa ”kukkakaaliriisiä”.

Sekoita kukkakaaliin mukaan raa’at kananmunat, juustoraasteet ja panko-korppujauhot. Hienonna vihreä paprika, tai jos olet voimakkaammin maustetun ruuan ystävä, vihreä chili hyvin pieniksi kuutioksi ja lisää taikinaan hienonnetun ruohosipulin ja suolan kanssa.

Muotoile taikinasta käsin leivinpellille pieniä nugetteja. Hiukan litteäksi painetut paistuvat tasaisesti.

Paista 180 asteessa kullanruskeiksi eli noin 20 minuuttia. Tarjoile kuumina lempidippisi kanssa.

Peltiruuat ovat arkiruokien kunkkuja, helppoja ja nopeita yhden astian aterioita. Paistettu riisikin onnistuu tällä tyylillä. Tällä kertaa se on rakennettu kukkakaalin ympärille.
Peltiruuat ovat arkiruokien kunkkuja, helppoja ja nopeita yhden astian aterioita. Paistettu riisikin onnistuu tällä tyylillä. Tällä kertaa se on rakennettu kukkakaalin ympärille.

Kukkakaalipelti

Neljälle

5 dl keitettyä (eilistä) riisiä

1 kukkakaali

2 rkl seesamiöljyä

1 porkkana

3 dl palvikinkkukuutioita

suikaloitua lehtikaalia parista isosta lehdestä

4 munaa

2 rkl soijaa 

pinnalle 1–2 kevätsipulinvartta, reilusti hienonnettua korianteria ja sriracha- kastiketta

Pieni kukkakaali kukinnoiksi kulhoon ja mausta ne pyöräyttämällä seesamiöljyssä. Levitä keitetty riisi uunipellille leivinpaperin päälle ja sen päälle kukkakaali, pieneksi kuutioitu porkkana ja palvikinkku sekä suikaloitu lehtikaali. Lehtikaalin sijasta voit käyttää myös kukkakaalin vihreitä suojalehtiä.

Tee pellille neljä reikää, joihin kuhunkin rikot kananmunan. Pirskottele pinnalle vielä soijakastike.

Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Nosta tarjolle yhdessä silputun kevätsipulin, korianterin ja sriracha-kastikkeen kanssa.