Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Kouvola on­nis­tui ot­ta­maan toisen pak­ko­voi­ton – Janne Ki­vi­pel­lon huip­pu­pe­li siirsi Su­per­pe­sik­sen rat­kai­sun Tam­pe­reel­le

KPL:n lukkari Janne Kivipelto löi lauantaina joukkueensa kaikki kolme juoksua. Arkistokuva.
KPL:n lukkari Janne Kivipelto löi lauantaina joukkueensa kaikki kolme juoksua. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Sailio

Miesten neljäs Superpesis-finaali pelattiin Kouvolassa reilusti yli 3000 katsojan edessä. Vastakkain olivat kotijoukkue KPL ja tamperelainen Manse PP. Ennen ottelua otteluvoitot olivat Manselle 2–1.

Avausjakso oli ulkopelin juhlaa: ensimmäistäkään juoksua ei nähty.

Etenkin Manse PP:n oli vaikea saada aikaan edes kolmostilanteita. KPL otti paloja tuon tuosta sekä ykköseltä että kakkoselta. Mansen sisäpelin nihkeyttä kuvaa se, että ykköskärki Severi Tikkakoski ei päässyt kertaakaan kentälle eikä tähtipelaaja Tuomas Jussila saanut numerolla kolme aikaiseksi yhtään kärkilyöntiä.

Vieraiden jokeritykki Juha Niemi puolestaan jäi avausjaksolla kokonaan ilman lyöntivuoroja.

Helppoa ei ollut kotijoukkueenkaan sisäpeli, mutta KPL pääsi kuitenkin kaksi kertaa ajotilanteeseen ja näytti, että joukkue voisi saada pientä painostusta aikaan. Molemmat ajot kuivuivat epäonnistuneisiin kotiutuksiin, eikä Manse PP:n ulkokenttä joutunut edes ahtaalle.

Toisen jakson Manse aloitti hyvin ja rakensi ensimmäisessä sisävuorossaan kolmostilanteeseen.

Pelinjohtaja Matti Iivarinen yllätti ja otti kahden palon pelkkään kolmostilanteeseen peräkkäin lyömään jokerit Juha Niemen ja Lauri Kivisen. Niemi löi kaksi vapaata lyöntiä ja kopitti itsensä pois. Kivisellä otettiin heti ensimmäisellä kotiin, mutta pussinpohjalle tarkoitettu lyönti epäonnistui. KPL teki helposti kolmannen palon.

Tasoittavaan sisävuoroon astellut KPL oli määrätietoinen ja rakensi ajolähdön Janne Kivipellolle. Kivipelto löi peräkkäin kaksi ottamatonta kumuraa väliin. Ensimäisellä kotiin ehti Matti Saukko ja toisella Matti Latvala. Näin KPL meni heti jakson alkuun 2–0-johtoon.

– On tullut paikkoja, niin oli aikakin laittaa väliin, Kivipelto totesi Ruudun haastattelussa vuoroparin jälkeen.

Kolmannen aloittavalla Manse sai viimein juoksutilinsä auki. Joukkue rakensi kakkoskärjestään tilanteen. Jokeri Lauri Kivinen otti pussinpohjalyönnillä Topias Liljan kotiin ja kavensi tilanteeksi 2–1.

Neljännessä vuoroparissa oli Mansen Juha Niemen vuoro kotiuttaa. Vastustamaton kumura tippui kolmoskopparin eteen, ja Tuomas Jussila juoksi tilanteeksi 2–2.

KPL ei hätkähtänyt, vaan marssi omaan viimeiseen sisävuoroonsa voittojuoksu mielessään. Tilanne rakennettiin jälleen Janne Kivipellolle, jonka kahden palon ajolähdössä lyömänsä viimeinen lyönti kohti kolmosluukkua ei tarttunut Mansen Severi Tikkakosken räpylään. Näin etenijäjokeri Ville Pesu ehti tuomaan voittojuoksun.

Peli noudatti aiempien ottelujen kaavaa: juoksujen tekeminen oli todella vaikeaa.

– Ilmaiseksi ei tule mitään. Haastamalla ei oikein kumpikaan ole saanut mitään. Pallon on melkein oltava välissä, jos juoksun haluaa, Kivipelto totesi Ruudussa pelin jälkeen.

Kouvola on onnistunut nousemaan kahden tappion takaa tasatilanteeseen.

– Selkä seinää vasten, kolme peliä maksimissaan. Nyt on kaksi niistä hoidettu ja yksi etappi vielä ottamatta tavoitteeseen.

Otteluvoitot ovat nyt 2–2. Mestaruus ratkeaa sunnuntaina Tampereen Kaupissa pelattavassa viidennessä finaalissa.

– Eiköhän se samanlaista ole kuin nämä neljä peliä. Tuskin se muuttuu siitä miksikään, Kivipelto arvioi.

Neljännen loppuottelun loppunumerot kirjattiin 1–0 (0–0, 3–2).