Mainos

Ko­ti­ta­lous­vä­hen­nys on monin tavoin hyvä työkalu – leik­kaa­mi­sen sijaan Suomen Yrit­tä­jät haluaa nostaa sen ylä­ra­jaa 4 000 euroon

Kotitalousvähennyksen leikkaaminen ei innosta Suomen Yrittäjiä. Lakkautus tekisi valtavan loven oululaisen Pro-Kaks Kotityöpalvelut -yrityksen toimintaan, sillä sen asiakkaista jopa 95 prosenttia hyödyntää vähennyksen verotuksessa.

Yrittäjä Annukka Kääriäinen Pro-Kaks Kotityöpalveluista toivoo, että Verohallinto selkeyttäisi kotitalousvähennyksen ohjeistusta. Jotkin yritykset jättävät edelleen erittelemättä tarvikkeiden ja työn osuuden, jolloin asiakkaat eivät voi hakea vähennystä.
Yrittäjä Annukka Kääriäinen Pro-Kaks Kotityöpalveluista toivoo, että Verohallinto selkeyttäisi kotitalousvähennyksen ohjeistusta. Jotkin yritykset jättävät edelleen erittelemättä tarvikkeiden ja työn osuuden, jolloin asiakkaat eivät voi hakea vähennystä.
Kuva: Ester van Dam

Kotitalousvähennyksestä ei pitäisi leikata, vaan sen sijaan sen ylärajoja pitäisi nostaa. Suomen Yrittäjien mielestä kotitalousvähennys on erittäin hyvä työkalu sekä harmaan talouden torjumiseen että työllisyyden lisäämiseen, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kertoo.

Yrittäjissä toivotaan, että kotitalousvähennyksen yläraja palautettaisiin 2 400 euroon henkilöltä tai nostettaisiin kunnolla 4 000 euroon. Samoin työn ja palkan osuuden määrät pitäisi palauttaa ennalleen. Kotitalousvähennystä pienennettiin viime vuonna.

Kotitalousvähennys sai huonoa palautetta Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa. Sen mukaan vähennys hyödyttää lähinnä suurituloisia eikä vähennä harmaata taloutta. Kuismanen ei tuloksia purematta niele.

”Hirveän hyvä, että on yritetty selvittää asiaa, mutta tutkimus oli menetelmällisesti, aineistollisesti ja ajankohdallisesti puutteellinen. Tutkimuksen perusteella ei voi vetää esitetyn kaltaisia vahvoja johtopäätöksiä.”

Esimerkiksi tutkimuksen ajanjakso oli liian lyhyt. Lisäksi tutkijat käyttivät Ruotsin aineistoa ja yleistivät sen Suomeen, mikä on Kuismasesta arveluttavaa.

Vaikka kotitalousvähennys hyödyttää suurituloisia, ei se tarkoita pienituloisten poissulkemista.

”Kun katsotaan esimerkiksi Verohallinnon tietokannoista aktiviteettia, kotitalousvähennystä käyttää suuri määrä suomalaisia, eivät vain suurituloiset.”

Asiakkaat kysyvät kotitalousvähennystä

Kotitalousvähennyksellä on huomattava merkitys oululaisessa Pro-Kaks Kotityöpalvelut -yrityksessä.

”95 prosenttia asiakkaista käyttää kotitalousvähennystä. Vähennys helpottaa palveluiden ostopäätöstä”, yrittäjä Annukka Kääriäinen kertoo.

Asiakkaat ovat tietoisia kotitalousvähennyksestä ja kyselevät siitä usein itse. Pro-Kaks tuo avoimesti esille vähennyksen olemassaolon. Yritys myös esimerkiksi laatii koontikaavakkeen asiakkaan ostamista palveluista. Siinä erotellaan suoraan, mistä palveluista voi hakea vähennystä.

Kääriäinen on laskeskellut, että jos kotitalousvähennys lakkautettaisiin, töitä riittäisi enää hänelle itselleen. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee seitsemän henkilöä.

Vähennyksen poisto aiheuttaisi myös kerrannaisia vaikutuksia.

”Meillä on laaja yhteistyöverkosto. Emme esimerkiksi tarjoa sairaanhoidollista palvelua, mutta voimme ohjata asiakkaita verkostossa eteenpäin. Kotitalousvähennyksen poisto vaikuttaisi moneen yritykseen.”

Ilmalämpöpumppuasiakkaat kyselevät

Asiakkaat kyselevät harvoin kotitalousvähennyksen perään, iiläisen Sähköasennus Mäenpää & Lemisen toimitusjohtaja Marko Leminen sanoo. Yritys törmää aiheeseen lähinnä ilmalämpöpumppuja asentaessa.

”Silloin asiakkaat kyselevät kotitalousvähennyksestä ja erityisesti työn osuudesta”, Leminen kertoo.

Leminen mainitseekin nykyisin ilmalämpöpumppujen asennuksen yhteydessä kotitalousvähennyksen mahdollisuudesta. Hän miettii, että vähennyksestä voisi mainita useammin, esimerkiksi yrityksen nettisivuilla.

Leminen ei toivo, että kotitalousvähennys poistettaisiin.

”Etukäteen on hankala ennustaa, miten mahdollinen poisto voisi vaikuttaa omaan yritykseen. Mielellään vähennyksen pitäisin, sillä ei sillä negatiivista vaikutusta ole.”

Kotitalousvähennys
  • Kotitalousvähennystä saa esimerkiksi kotiin ostettavista siivous-, hoiva- sekä remonttipalveluista. Vähennys tarkoittaa helpotusta veroihin. 
  • Kotitalousvähennyksen maksimi on tällä hetkellä 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa.
  • Kotitalousvähennystä saa vain työn osuudesta, ei tarvikkeista tai matkakuluista.
  • Työn osuudesta vähennystä saa 40 prosenttia. Maksimivähennyksen saa, kun laskun työn osuus ylittää 5 875 euroa.
  • Palkattavasta työntekijästä vähennystä saa 15 prosenttia palkasta.
  • Kotitalousvähennys pieneni viime vuoden alussa. Vielä vuonna 2019 vähennyksen yläraja oli 2 400 euroa, työn osuus 50 prosenttia ja palkan osuus 20 prosenttia.

Lähde: Verohallinto