Koti vai mat­kus­ta­ja­ko­ti Oulun aseman lä­hel­lä? – Kol­mios­sa ei ti­lan­puut­tees­ta tar­vit­se kärsiä

Matkakeskuksen mittakaavaan verrattuna vaatimaton kuusikerroksinen lumivalkea talo vastapäätä rautatieasemaa hohtaa vielä raikkaana.

-
Kuva: commons.wikimedia.org

Asunto Oy Oulun Aseman Tähti. Hartela Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy. Asunto A47, 3h+k+s, 83 neliötä. Mh. 122 340 euroa (vh. 408 360 euroa).

Kun kolmannesta matkakeskuksen yhteyteen nousevasta tornista vielä haaveillaan ja rautatieaseman pohjoispuolelle nousevista kerrostaloista ensimmäinenkin on vasta tuloillaan, on oivallinen tilaisuus palauttaa mieliin eräs tätä kulmakuntaa muokannut, mutta jo viime kesänä valmistunut uusi tuttavuus.

Matkakeskuksen mittakaavaan verrattuna vaatimaton kuusikerroksinen lumivalkea talo vastapäätä rautatieasemaa, Asemakadun ja Rautatienkadun kulmauksessa, hohtaa vielä raikkaana ja saa ympäröivän rakennuskannan näyttämään ainakin pikaista julkisivuremonttia tarvitsevalta.

Hohdokkuus oli tosin kaukana tältäkin paikalta aiemmin ja muun muassa majoitusliike- ja ravintolakäytössä toiminut nukkavieru rakennus korvattiin melko lailla syystäkin kokonaan uudella. Vaikka paikalle tulikin asuntoja, ensimmäinen kerros on varattu liiketiloille.

Lähes kaikki palvelut ovat korkeintaan kivenheiton päässä, mutta asuinpaikkana kolkko kulmaus ei silti ainakaan toistaiseksi ole keskustan miellyttävimpiä. Hotellitoimintaa ajatellen paikka oli kuitenkin optimaalinen ja sijainti näyttää edelleen houkuttelevan siihen suuntaan ainakin yksityisten airbnb-majoituspalveluiden muodossa. 

Paljon pieniä 21,5–27,5 neliön ranskalaisilla parvekkeilla varustettuja yksiöitä sisältävä asuntorakennekin kannustanee siihen osaltaan.

L-kirjaimen muotoiseen taloon on silti rakennettu optimistisesti myös pari kolmiota per kerros, jotka esimerkiksi toisesta lähistön massiivisesta tornitalosta puuttuivat kokonaan.

Käytävillä kuljeksivat satunnaiset matkailijat valitettavasti tuskin ovat omiaan lisäämään suurten asuntojen houkuttelevuutta, vaikka molemmat asuntotyypit ovat läpitalon asuntoja ja se on melko harvinaista herkkua tämän päivän kerrostalossa.

-
Kuva: Hartela Oy

Tässä kolmiossa ei tilanpuutteesta tarvitse kärsiä, mutta se, kuinka viisaasti sen sisältämät neliöt on käytetty, onkin sitten ihan toinen juttu. Omat haasteensa pohjaan tuo jo se, että parvekkeelle kuljetaan keittiön kautta.

Myös keittiötyöskentelyn kannalta olennainen niin kutsuttu kultainen kolmio, jonka sisälle tulisi jäädä esteetön liikkumistila ja jonka kärkipisteet muodostavat jääkaappi, liesi sekä allas, jää tässä ratkaisussa täydellisesti toteutumatta.

Ruokailun ja ruuanvalmistuksen sumputtaminen samaan tilaan ei tunnu tässä ylipäätäänkään toimivan. Äkkiseltään pohdittuna keittiön ja olohuoneen paikan vaihtaminen saattaisi tehdä asunnosta jo vähän paremman. Toinen wc on tämän kokoluokan asunnossa tietenkin mukava lisä, mutta tällä kertaa se jää harmillisen irralliseksi ja vaikuttaa tilaan kuulumattomalta väkinäiseltä lisäykseltä.

Tällaisella rakennuspaikalla neliöt ovat kalliita, mutta valitettavasti tässä ne eivät ole hintansa väärti. Talo on erinomainen esimerkki kohteesta, joka olisi ehdottomasti pitänyt jakaa kahteen osaan ja sitä kautta kahteen eri rappuun tänä päivänä jo vanhanaikaisena pidetyn perinteisen lamellitalon tapaan.