Kossua, jallua ja te­la­ket­jua – ou­lu­lai­sen Jonna Pulk­ki­sen al­ko­ho­li­ai­hei­nen kir­jai­li­ja­ura alkoi puo­li­vit­si­nä

Jonna Pulkkisen, 40, alkoholiaiheinen kirjailijanura alkoi puolivitsinä, jalkapalloporukan illanvieton jälkeen.

Sodankylässä kasvanut kirjailija Jonna Pulkkinen on asunut Oulussa jo lähes 20 vuotta. Hänen vierellään poseeraa suomenlapinkoira Lamppu.
Sodankylässä kasvanut kirjailija Jonna Pulkkinen on asunut Oulussa jo lähes 20 vuotta. Hänen vierellään poseeraa suomenlapinkoira Lamppu.
Kuva: Ester van Dam

Oululaisen Jonna Pulkkisen, 40, alkoholiaiheinen kirjailijanura alkoi puolivitsinä, jalkapalloporukan illanvieton jälkeen.

– Tilaisuudessa oli juotu Jaloviinaa ja heräsin seuraavana aamuna miettimään, että riittipä illassa käänteitä, Pulkkinen sanoo.

Hänen mieleensä tuli, että muillakin saattaisi olla kyseiseen juomaan liittyviä värikkäitä muistoja jaettavanaan. Siitä lähti liikkeelle Jallu-teos (2013).

Kirjaan haastatteluja tehdessä Pulkkiselle todentui, että leikatulla konjakilla on aivan omanlaisensa historia suomessa.

– Rokkarit ovat ottaneet yhden tähden Jaloviinan omakseen. Heidän mielestään Jallu erosi muista viinoista siten, että sitä voi juoda mietiskellen ja hyvässä seurassa. Vihamiehille sitä ei tarjota, Pulkkinen sanoo.

– Kossu taas mielletään helposti rähinäviinaksi. Pullo naksautetaan kyynärpäällä auki ja juodaan tyhjäksi jossakin tanssilavan takana, Pulkkinen vertaa, mutta huomauttaa, että eri alkoholilaatujen vaikutukset lienevät eniten riippuvaisia käyttäjästään.

Esikoisteoksen jälkeen Pulkkiselta ovat ilmestyneet kirjat kossusta ja lonkerosta. Hän on tehnyt Merja Ruotsalaisen kanssa myös Viinakeittokirjan (2016).

– Prosessi oli kaoottinen, mutta lystikäs. Kirjan joka ruokalaji sisältää jotakin väkevää alkoholia. Hyviä reseptejä syntyi myös vahingossa, Pulkkinen kertoo.

Tänä vuonna ilmestyneessä, Mika Wistin kanssa toteutetussa, Viinalla terästetty sota -teoksessa kuvataan esimerkiksi, kuinka alkoholia käytettiin rintamalla jatkosodassa.

Lisäksi kerrotaan Itä-Karjalaan järjestetystä viinakaupasta, päällystön ja miehistön välisistä juomatapaeroista ja erilaisista korvikkeista – muun muassa siitä, kuinka polttoaineeksi tarkoitetusta bensiinialkoholista tislattiin ”telaketjuksi” nimettyä korvikeviinaa. Kuolemaan johtaneita ongelmiakin alkoholi aiheutti.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

Jonna Pulkkisen tuotanto

Jallu – Jaloviinan ja paloviinan historia (2013, Minerva)

Kossu – Koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia (2014, Minerva)

Kieltolaki – kielletyn viinan historia Suomessa (2015, Minerva)

Lonkero – suomalaisten long drink -juomien historia (2016, Minerva)

Kourallinen tabuja – kertomuksia itsemurhasta (2014, Atena, toinen tekijöistä Katariina Vuori)

Viinakeittokirja, terästettyjä herkkuruokia (2016, Atena, toinen tekijöistä Merja Ruotsalainen)

Viinalla terästetty sota – alkoholi sotavuosina 1939–1944 (2017, Atena, toinen tekijöistä Mika Wist)