Ko­ro­na­vi­rus vaati kuo­lon­uh­rin Kan­ta-Hä­mees­sä ja HUSin alueel­la – Suo­mes­sa nyt yh­teen­sä kolme ko­ro­na­vi­rus­kuo­le­maa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan menehtynyt kuului riskiryhmään perussairautensa vuoksi. HUS taas kertoo, että kuollut oli iäkäs henkilö.

-
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Suomessa on paljastunut kaksi uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Hus kertoo, että henkilö oli iäkäs ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä henkilö kuului riskiryhmään.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella asuva ihminen on kuollut koronavirukseen keskiviikkona Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Asiasta kertoi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri. Tiedotteen mukaan kuollut kuului perussairautensa vuoksi riskiryhmään.

Sairaanhoitopiirin mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidettavana kaksi muuta koronavirustartunnan saanutta potilasta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on todettu tähän mennessä 20 tartuntaa.

Hetkeä myöhemmin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi, että iäkäs henkilö on kuollut HUSin alueella koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Hän menehtyi sairaanhoitopiirin mukaan maanantaina. 

Kyseessä oli kolmas koronaviruskuolema Suomessa ja toinen Husin alueella.

Suomen ensimmäisestä koronakuolemasta kerrottiin viikonloppuna. Tuolloin uutisoitiin hyvin iäkkään henkilön kuolleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella perjantaina. 

Lisää torjuntatoimia tulossa

Hallitus jatkaa tänään uusien torjuntatoimien käsittelyä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Rajoitusten valmistelua tehdään kovalla kiireellä ministeriöissä. Hallitus kokoontuu neuvotteluun kello 18 alkaen, ja toimenpiteistä tiedotetaan illan kuluessa.

Tiistai-iltana hallitus antoi eduskunnalle esityksen ravintolat, kahvilat, baarien ynnä muiden sulkemisesta toukokuun loppuun asti. Sitä käsitellään tänään. Poikkeuksia ovat todennäköisesti ruoan noutopalvelu sekä kenties lounastyyppiset työpaikkaravintolat.

Keskiviikkona asialistalla on myös muun muassa Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta. Kyse saattaa olla pienemmästäkin alueesta, esimerkiksi pääkaupunkiseudusta tai Helsingistä. Eri lähteiden mukaan eristämisen kesto voi olla kolme tai jopa neljä kuukautta. Tällöin liikkuminen vapautuisi aikaisintaan juhannuksen tienoilla.

Suomen tartuntamäärissä ei tapahtunut suurta hyppäystä tiistaiaamun ja keskiviikkoaamun välillä. Nyt varmistettuja tapauksia on noin 800, kun vuorokausi sitten niitä oli 700.

Varmistetuista tartunnoista 512 on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta. Pirkanmaan luku on 46, Pohjois-Pohjanmaan 29, Keski-Suomen 24 ja Varsinais-Suomen 21.

Toisaalta Suomessa on yhä sairaanhoitopiirejä, joissa varmistuneita tartuntoja on vain yksi tai kaksi. Kainuun tilanne näytti vielä tiistainakin nollaa.

Viranomaisten mukaan luvut saattavat kuitenkin muuttua nopeasti, kun kotimaahan on saapunut tai saapuu ulkomailta noin 200 000 suomalaista. Iso osa heistä on oleskellut riskialueilla.