Kotimaa

THL: Suomessa ensimmäinen ko­ro­na­vi­rus­kuo­le­ma – kyseessä iäkäs henkilö Husin alueelta

Menehtynyt oli THL:n mukaan hyvin iäkäs henkilö Husin alueelta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 21.3.2020 15:13 | Päivitetty 21.3.2020 23:51
Antti Karvonen

Suomessa on sattunut ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). 

Menehtynyt oli hyvin iäkäs Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö.

– Suomen ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus on erittäin valitettava, mutta ei odottamaton, THL:n tiedotteessa todetaan.

Vaikka suurimmalla osalla sairastuneista COVID-19-tauti on melko lievä, voi sairaus olla vakava ikäihmiselle ja etenkin sellaisille ikäihmisille, joilla on jokin perussairaus, THL muistuttaa.

Presidentti Sauli Niinistö esitti asian tiimoilta surunvalittelunsa.

– Olen saanut vahvistetun tiedon siitä, että koronavirus on vaatinut Suomessa ensimmäisen uhrinsa. Otan osaa menehtyneen omaisten ja läheisten suruun. Tämä on samalla osoitus siitä, että koronaepidemia on Suomessa siirtymässä seuraavaan, yhä vakavampaan vaiheeseen. Toivotan voimia menehtyneen läheisille, Niinistö sanoo presidentin kanslian tiedotteessa.

Kuolemantapauksesta ei yksityisyyden suojaamiseksi anneta lisätietoja.

Suomessa on todettu lauantaihin mennessä yhteensä 521 koronavirustartuntaa. THL:n mukaan 61 prosenttia sairastuneista on miehiä.

Hus kertoi lauantaina 53 uudesta todetusta tartunnasta.

Juttua päivitetty kello 15.47: Lisätty presidentti Sauli Niinistön kommentti.

Uutisen kommentointi on päättynyt

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (25)

Olen 24v onneksi näin sen vuosipäivän vielä, koronalta suojauduttu jo ennenkuin pahin edes alkoi. Tiesin sen. Paljon päiviä nähnyt vuosipäivän jälkeen ja nyt lisäajalla kiitos siitä tiedän kenelle se kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Genevessä puhunut maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti, että virus sairastuttaa ja surmaa myös nuorempia ihmisiä.

Tedros sanoi olevan tärkeää, että myös nuorempien on vältettävä fyysisiä kontakteja muihin sekä viruksen levittämistä ikäihmisiin ja riskiryhmien edustajiin. Lisäksi Tedros muistutti, että myös nuorempaa väkeä on päätynyt sairaalahoitoon viruksen saatuaan.

– Minulla on tänään viesti nuorille ihmisille: Te ette ole voittamattomia. Tämä virus voi viedä teidät sairaalaan viikkokausiksi – tai jopa tappaa teidät. Ja vaikka ette sairastuisi, teidän tekemänne valinnat sen suhteen, mihin voitte mennä, saattavat olla elämän ja kuoleman valinta jollekin muulle, Tedros varoitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei tiedoteta alueittain, että mistä on tapauksia löytynyt??? Saisi ihmiset varovaisemmiksi. Osassa maata eletään edelleen kuin pellossa vailla huolta mistään. Ja etelän autoja lappaa jonoissa pohjoiseen. Nyt on hallituksen aika koventaa otteita välittömästi. Liikkumisrajoituksia, ravintolat kiinni, laskettelukeskukset heti kiinni jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osanotttoja omaisille.

On kuitenkin tärkeä huomata, että Tilastokeskuksen vuoden 2018 tilastojen mukaan Suomessa kuoli vuonna 2018 joka päivä noin 149 henkilöä. Esimerkiksi alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytyksiin kuoli vuonna 2018 yhteensä 1683 henkeä eli noin 4,6 henkeä päivässä. On toki ikävää, että Covid-19 aiheuttaa kuolemia, mutta ei kannata vaipua epätoivoon. Paljon on tarvittaessa tehtävissä ja paljon on jo tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassamme es. vuonna 2019 kausi-ifluenssan kuolleita yli 400,ei kyseisenä vuonna eikä muulloinkaa hallituksen taholta ole tullut surunvalitteluja. Olipa inluenssatyyppi nikä tahansa , vastustuskyvyn heikentyessä lopputuloksena useimmiten keuhkokuume. Infuenssakausi jos sattuu koululais- ten hiihtoloma-aikaan , niin eivät rajoita ihmisten liikkumista. Kuinka liene nykyisin puolustusvoimissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Italia on osoittanut että kuolleisuus on melko pientä, ehkä 1-2% aina siihen pisteeseen asti kunnes terveydenhuolto ylikuormittuu. Sen jälkeen kuolleisuus nousee noin 7%:n tienoille, kun potilaiden pelastamisessa kriittisissä happilaitteita ei riitä enää kaikille.

Koronavirus leviää huimaa vauhtia. Ilman rajuja toimia tautitapausten määrä kaksinkertaistuu hyvin ennustettavasti joka toinen päivä. Suomessa on nyt 521 tapausta. Ilman karanteenia määrä olisi maanantaina 1042 tapausta. Keskiviikkona määrä olisi 2084 tapausta. Perjantaina 4168 tapausta. Tällä kaavalla potilaita olisi 16.4.2020 neljä miljoonaa. (Mikä toki ei olisi mahdollista käytännössä siitä syystä että useimpien ihmisten kaikki kontaktit olisivat jo sairaana, eikä tartuttamismahdollisuuksia olisi, mikä laskisi tartuttavuutta selvästi, mutta mennään nyt tällä äärimmäisellä pahimman skenaarion esimerkillä.)

Italialaisten mukaan noin 10% sairastuneista saa taudin vakavan muodon ja tarvitsee happilaitteita selvitäkseen. Tämä tarkoittaisi 16.4. mennessä noin 400 000 potilasta. Koska taudin vakavasta muodosta paraneminen kestää 4 - 6 viikkoa, joten vain aivan muutamat ensimmäiset tapaukset olisivat ehtineet parantua 16.4. mennessä riittävästi voidakseen luovuttaa happilaitteet seuraavalle. En tiedä montako happilaitetta Suomessa on, mutta tuskin yli 50 000.

Ilman karanteenia ja liikkumisrajoituksia Suomessa saattaisi olla toukokuun loppuun mennessä 350 000 asukasta nykyistä vähemmän, mikä on moninkertaisesti enemmän kuin mitä Suomessa kuoli toisen maailmansodan aikaan, ja samaa kokoluokkaa 1800-luvun lopun nälänhädän kanssa.

Joten mitäs jos otettaisiin ne liikkumisrajoitukset vakavasti, jookos?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista. Otan osaa. Kunpa ihmiset nyt ottaisivat tosissaan nämä määäräykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työskentelen oululaisessa firmassa, jolla toimipisteitä Rovaniemeltä Espooseen ja työntekijöitä ~300. Ohjeistuksena annettu, että ulkomailta palaavan pitää pysyä kotona 5 arkipäivää. Jos vaikka Italiasta sunnuntaina Suomeen, niin tervetuloa töihin viikon päästä maanantaina. Aika vastuutonta touhua muita työntekijöitä ja asiakkaita kohtaan ja vastoin annettuja ohjeita. Ei se terveys vaan raha ratkaisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullinen asia. Vieläkö tämän epidemian jälkeen kansalaisia pakataan kaupunkeihin ja maaseutu tyhjennetään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi äskettäin uusia vastauksia ihmisiä huolestuttaneisiin kysymyksiin. WHO muistutti, että 80 prosenttia koronavirustartunnan saaneista selviää taudista ilman lääkärin hoitoa. Osa saa tartunnan mutta ei oireita eikä tunne oloaan sairaaksi.

Paniikin lietsojat herätkää jo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungeissakin, mutta myös maakunnissa, pienemmillä paikkakunnilla, joissa ei edes tartunnoista kuultu, mikä muuttuu koronan suhteen? Uudellemaalle matkaa, Italiaan vielä enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä se lähtee, näitä tulee nyt kiihtyvällä tahdilla. Nyt kaikki rajoitukset toimeen. Maakunnat eristettävä toisistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti 'kuin koronaa ei olisikaan' -oululaiset, tai ainakin jotkut heistä, havahtuvat nyt. Koronalta pitää oikeasti suojautua eikä kenestäkään näy päällepäin, onko viruksen kantaja vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Ylellä kerrottu aamulla että vähintäin yli 1000 menehtyy Suomessa siis vähintään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

29.3.
Tuhdissa humalassa ollut kuljettaja pakeni poliisia Rovaniemellä – takaa-ajo päättyi tieltä suistumiseen ja ilmalentoon
29.3.
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
29.3.
Metsä Groupin Kemin kartonkitehtaalla syttyi pieni palo sunnuntaina
29.3.
Kaikkien aikojen pisin pre season ei RoPS:n Tauriaista naurata – "Onneksi keskuskenttä on auki, siellä pelaajat ovat käyneet omatoimisesti pallottelemassa" Tilaajille
29.3.
Koronakaranteenissa on aikaa harrastaa seksiä – sairaanhoitajan rooliasu kiinnostaa, verkkokauppa yrittää tyydyttää kysyntää
29.3.
Poliisi käännytti yli 300 autoa Uudenmaan rajoilla – Työmatkaliikenne ruuhkauttaa tarkastuspisteet maanantaina
29.3.
Elämme virusten maailmassa ja kuljetamme niitä itse – emeritusprofessori: "Vuosikymmeniä on puhuttu tauti X:stä, joka tulee joskus ja voi tehdä pahaa jälkeä, mutta tämä ei ole sitä luokkaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Ylivoimaisesti vilkkaimman sijoituskeskustelun koronan aikana sai aikaan aloittaja, mielestä sairastuneiden ja heidän lä... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image